Варна посреща журито за Европейска културна столица на 1 септември

Мисия Варна

22-07-2014, 11:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на един ден, градовете - кандидати трябва да представят предимствата и достойнствата на техните проекти пред делегатите от журито

Варна внесе в Министерството на културата кандидатурата си за втория етап от конкурса за Европейска столица на културата през 2019-та. Вчера - 21 юли бе крайният срок за подаване на допълнените кандидатури от българските градове - кандидати, допуснати до втория етап. До него стигнаха София, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Четирите града вложиха много усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти. От съществено значение е, те да запазят и развият постигнатото дотук, независимо от това кой град ще бъде избран за Европейска столица на културата 2019, съобщиха от Министерството на културата.

На 4-5 септември 2014 г. международно жури ще избере най-добрата кандидатура, а на редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат окончателното решение за определяне на български град, който да носи титлата "Европейска столица на културата" през 2019 г.

Преди това, делегати, излъчени от международното жури ще посетят всеки град-кандидат, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите.

На 29 август делегатите ще посетят София, след това на 30 август Пловдив, на 1 септември Варна, а на 2 септември Велико Търново. В рамките на един ден, градовете - кандидати трябва да представят предимствата и достойнствата на техните проекти пред делегатите от журито.