Съветници блокираха 850 000 лева приход за бюджета

Мисия Варна

21-07-2014, 14:32

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сесия на Общинския съвет (ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ОН ЛАЙН)

Администрацията ще трябва да излезе с ново предложение за размера на дивидента на общинските фирми

Патова ситуация с дивидента на общинските дружества спретнаха съветниците на днешната сесия. Едновременно те отхвърлиха предложението на Пламен Начков от БСП, дивидента на общинските фирми "Обреди" и "Пазари" да бъде намален на 55% и внесеното от администрацията искане за 76,4%. В същото време те се съгласиха на по-големия процент за "Ученическо и столово хранене". Така в бюджета ще влязат само 52 700 лева, вместо планираните 905 800 лв.

Вноски в градската хазна правят само 3 дружества - "Пазари" ЕАД, "Обреди" ЕООД, и "Ученическо и столово хранене" ЕАД. Останалите фирми с принципал Общинския съвет са освободени от дивидент - едни заради лошо финансово състояние, като Двореца на културата и спорта, други като здравните заведения - заради недостиг на пари за здравеопазване и социалната политика на общината. Така заложените в бюджета 900 000 лева приходи от дивиденти са за сметка на трите традиционно печеливши дружества.

Според предложения от администрацията дивидент - 76,4% от печалбата вноската на "Пазари" е равна на 514 900, на "Обреди" - на 339 200 лева, а на УСХ - 52 700 лева. 

Преди гласуването Пламен Начков отново повтори доводите си против високия процент, който беше приет и за 2012 г. миналото лято. Според него подобно решение спира развитието и инвестиционната политика на дружествата и предложи дивидента да е до 55%. По време на дебата по темата в комисия като довод срещу твърденията на Пламен Начков беше припомнено, че голяма част от печалбата на "Обреди" е от лихви на банков депозит от 1 милион лева. Това означава, че дружеството няма нужда от свободни пари за бъдещите си проекти, контрираха тогава съветници. "Пазари" пък били рентиерско дружество с много имоти в активите и получават амортизационни вноски за тях, които могат да инвестират в ремонти.

В залата днес се оказа контрольорът на "Обреди". Той заяви, че няма информация за наличие на инвестиционна програма на дружеството. Твърдението му взриви съветничката Карапетян, която сама и въпреки възраженията на председателя Иван Луков взе думата, за да каже, че докато е била контрольор на фирмата (преди да влезе в местния парламент), там винаги е имало инвестиционна програма.

В крайна сметка след отхвърлянето и на двете предложения за размера на дивидента, администрацията ще трябва да излезе с ново предложение, което да бъде гласувано на следващата сесия.

"Виждам, колеги, че сте против реализирането на приходната част. Знаете какви извънредни разходи ни предстоят в "Аспарухово", затова подобно отношение към приходната част е несериозно", заяви председателят на финансовата комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ.