Оферти -50% по морето

Туризъм

21-07-2014, 06:21

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Всяко пето легло на юг е празно, в Балчик хотелите заети до 75%

Кризата в Украйна, порои, наводнения и черен пиар удариха туристическия сезон по морето. Ще свърши ли черната серия, ще се радваме ли на повече гости поне през август, се питат хората от бранша и търсят начини да си запълнят хотелите и ресторантите.

Цените по морето падат в пика на сезона. В сайтовете за колективно пазаруване стотици хотели се появиха с оферти "-50%". Ефектът обаче не е голям, коментират от туристическия бранш. Причината е, че всяко пето легло по Южното Черноморие е празно. Никой не помни подобен отлив на туристи, и то в разгара на сезона. По същото време миналата година южните курорти се пукаха по шевовете от народ. Да се намери незаета стая след 15 юли бе абсолютно невъзможно. В момента положението е отчайващо, а от началото на август против всяка логика се очаква свободните места да се увеличат. Изключение от общото правило има само в къмпинг "Нестинарка", където всички апартхотели са заети почти на 100% до края на юли.

На север също отчитат по-слаба заетост на базата спрямо същия период на миналата година. В момента хотелите в Балчик са пълни едва между 60 и 75 на сто, докато миналата година по това време заетостта е била 85 на сто, каза за "Стандарт" Десислава Кирякова - представител на БХРА в морския град и управител на хотел. Там също пробват да привлекат туристи с по-ниски цени. 10 на сто отстъпка при записване "в последната минута" предлага четиризвездният "Реджина Мария", както и тайна оферта, от която до 25 август могат да се възползват клиенти на най-големия интернет сайт за резервации на ваканции booking.com.

Причината за слабия сезон е лошото стечение на няколко обстоятелства, коментират хотелиери. От една страна са лошото време и наводненията, които прогониха много от туристите. От друга страна има голям отлив и от западни летовници, който е необясним. Кризата в Украйна пък нанесе допълнителен удар и намали резервациите както от Украйна, татка и от Русия, твърдят хора от бранша.

Последното наводнение преди седмица в община Приморско засегна почти цялото южно крайбрежие. След потопа морето стана като боза. Мътилката от придошлите реки се разнася от Созопол до Синеморец и хората се страхуват да влизат във водата.

Лошият късмет не подмина и Севера. "Имаше анулирани резервации заради дъждовете през юни и последвалите информации, особено в румънските медии, а и в други страни - за зараза в морето. Наводненията също отказаха туристи. При нас, а и при колеги, имахме анулирани резервации от румънци, руснаци, дори и българи, казва Десислава Кирякова от БХРА в Балчик. Според нея профилът на туриста се променя. "Това, което забелязвам и в нашия хотел - има по-слаб интерес към записвания за екскурзии и други мероприятия. Донякъде отдавам понижението на записванията за почивки при нас и на факта, че до средата на юли бе и световното първенство по футбол. Макар че Бразилия е далеч от нас, все пак има отражение върху туристопотока в световен мащаб, което няма как да не засегне и българския туризъм", казва Кирякова.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"