БСП готви предизборна цензура за медиите

Новините

19-07-2014, 08:02

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вносители на поправките са червените депутати Мая Манолова, Мартин Захариев и Стефан Данаилов.

БСП внесе в последните дни на мандата на действащия парламент поправки в Изборния кодекс, с които на практика да се ограничи информацията без източник в медиите по време на предизборните кампании.

Идеята е всички вестници, списания, радиа, телевизии и онлайн информационни сайтове да носят редакционна отговорност при накърняване на правата и на доброто име на участниците в кампанията. Вносители на поправките са червените депутати Мая Манолова, Мартин Захариев и Стефан Данаилов.

Според предложените текстове няма да се носи отговорност само когато информацията, за която може да се допусне, че накърнява доброто име на кандидатите, е дошла по официален ред. Другият вариант е тя да е част от официални документи или да възпроизвежда точно публични изявления. Така медиите могат да попаднат под ударите на закона, ако по време на кампанията публикуват или излъчат свои разследвания или информация, в която не се цитират партийни пресцентрове, документи или политици. За нарушения ще следят Централната избирателна комисия (ЦИК) и юридически лица.

"Няма да се налага никаква цензура. Това е само ваша интерпретация", обясни пред "Труд" депутатът Мартин Захариев.

Тъй като се чака разпускане на парламента до 6 август, поправките едва ли ще станат факт. Пред Би Ти Ви Мая Манолова обеща, че при внасянето им в следващия парламент Народно събрание те ще отпаднат.

Други идеи в проектопоправките медиите се задължават да публикуват едни и същи условия и цени за платено отразяване на всички партии, коалиции и кандидати 40 дни преди вота. Ако тарифите и договорите останат необявени, санкциите са между 20 000 и 50 000 лв.