Актуализацията на бюджета на Здравната каса, обрича на смърт 1,5 млн. българи

Новините

17-07-2014, 14:55

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Пациентските организации искат 328 млн.лв. вместо предлаганите от кабинета 225 млн.лв

Ако актуализацията на бюджета на НЗОК не се случи в искания размер от 328 млн. лв., а с предлаганите 225 млн. лв., то от 16-и септември на 1,5 млн. български граждани ще бъде подписана смъртна присъда, пише News.bg.

Това обявиха национално представени пациентски организации на извънредна пресконференция. Те обясниха, че отрязаните 96 млн. лева са били предназначени за домашно лечение на хронично болните пациенти, за които от началото на есента Касата няма да може да заплаща животоспасяващи лекарства.

Така за онкологично болните, трансплантираните и другите пациенти с хронични тежки заболявания, които са около 1,5 млн. души, до 2015 г. няма да има осигурени от Касата лекарства за терапия. Така ще започнат извънредни хоспитализации, но въпросните лекарства не могат да се закупуват от болниците.

Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки обясни, че ако Касата забави плащането на лекарства дори с няколко дни, то малките аптеки няма да могат да плащат на дистрибуторите си и ще спрат да работят с НЗОК, а големите аптеки ще изчерпят лимита си за около 3 дни.

Припомняме, че средно месечно по 50 млн. лева отиват от НЗОК към аптеките за покриване на реимбурсираните лекарства.

Пациентските организации са изумени от факта, че на вчерашното заседание на Министерския съвет финансовият министър Петър Чобанов обяви, че не само исканите пари за Касата се орязват със 100 млн., но дори си е позволил да разпредели останалите над 200 млн. за болници и 25 млн. лв. за онкологично болни. Тези 25 млн. обаче се отнасят единствено към онкоболните, които подлежат на болнично лечение, а не на тези, които се нуждаят от животоподдържаща терапия. С това орязване от 100 млн. лв. реално се обезпечава работата на лекарите, за да няма протести преди изборите, обявиха пациентските организации.

Според тях е абсолютна наглост и безумие да се отделят милиарди за частната банка КТБ, но да не се дават 100 млн. лева за здравето на българските граждани.

От Българския пациентски форум обявиха, че в момента водят консултации с адвокатите си за завеждане на дело за геноцид срещу държавата. Останалите организации призоваха обществото да ги подкрепи, ако не бъде направена актуализация в нужните размери, като поставиха на масата заплахата от протести.

Те отправиха и още едно настояване за Бюджет 2015 - парите за здравеопазване да скочат два пъти и да достигнат 6% от общия бюджет, като парите на НЗОК от здравните вноски да се гледат като отделен бюджет и финансовото министерство да не се меси в тях.