Кристалина Георгиева номинирана за еврокомисар по външната политика

Новините

17-07-2014, 07:15

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Орешарски нямаше мандат да представи кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Това съобщи в Брюксел премиерът Пламен Орешарски преди началото на съвет на лидерите от Европейския съюз, на който те трябва да решат кой да заеме поста.

"Предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, очевидно високите постове ще се разпределят и по политически семейства. Това дава частично отговор за нашия комисар, която има шансове да бъде номинирана за външен министър на съвета. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство", заяви Орешарски.

"Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства", уточни премиерът.

Пламен Орешарски каза, че няма мандат да представи пред лидерите кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста, заеман досега от Катрин Аштън. В този случай, ако тази вечер Кристалина Георгиева не бъде избрана, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат за еврокомисар.

"Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто", коментира българският министър-председател.

В последните седмици най-сочените от анализатори кандидати за европейски “външен министър” са Кристалина Георгиева и министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини.

Някои държави се обявиха срещу кандидатурата на италианката, защото – според тях – има твърде проруско отношение в момент, когато връзките между Европа и Русия се обтегнаха заради Украйна.

Резултатът от съвета стана известен късно през нощта, когато европейските ръководители не успяха да постигнат споразумение за номинациите за висшите постове в ЕС и ще направят нов опит в края на месец август.

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки си дадоха срок до следващата среща на върха на 30 август да постигнат компромис за имената на председател на Съвета на Европа и на нов върховен представител на съюза по външната политика и сигурността. Според Херман Ван Ромпой жалко, че е така, но не е драматично. Той добави, че това е нормално при такъв вид деликатна операция - отнема време.