Революционна терапия лекува хепатит С с 98% успеваемост

Новините

16-07-2014, 15:30

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Иновативното лечение ще се прилага между 8 и 12 седмици за сметка на сегашното - от 6 до 12 месеца

Хепатит С - инфекцията на черния дроб, която може да доведе до цироза или рак на черния дроб, вече ще бъде лечима в до 98% от случаите, за разлика от сегашната терапия с интерферон и други медикаменти, която има около 60% ефективност. Това стана ясно по време на днешната пресконференция, която се състоя в УМБАЛ "Св. Марина".

"Една от най-тежките хронични болести на 21-и век - хроничен хепатит С, от медицинска гледна точка скоро ще бъде абсолютно решен проблем. Предстои огромна революция в лечението му. Новите терапии ще лекуват инфекцията за много кратко време - няколко месеца, и човек ще се изчиства изцяло от нея. Излекуването от хепатит С ще стане въпрос на скрининг. Това е предпоставка за ликвидиране на тази инфекция от лицето на земята", каза проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология към УМБАЛ "Св. Марина".

Досега известната терапия срещу хепатит С продължава 6 или 12 месеца, а съпътстващи заболявания, като сърдечносъдовите, диабет или затлъстяване, затрудняваха излекуването. В сравнение с досегашното лечение, новата терапия показва много по-висока ефективност, и то след 8- до 12-седмично лечение. Друго предимство на терапията е, че медикаментите вече ще са под формата на таблетки за перорална употреба, а не като досегашните лекарства, които се поставят подкожно.

Сред участниците в пресконференцията бяха представители на сдруженията за борба с хепатита "Хепасист" и "ХепАктив". Те разказаха повече за една от инициативите под наслов "Хепи ли Си?", с която ще отбележат Световния ден за борба с хепатита - 28 юли.

За да достигнат до младите хора, които често попадат в рисковите групи за заразяване с хепатит С, организациите са създали страница във Фейсбук. На нея чрез интерактивни приложения и игри всеки може да научи как да се предпазва от заразяване с хепатит С и да получи отговор на въпросите си.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

85% от инфектираните с хепатит С нямат симптоми

Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава основно по кръвен път. 85% от инфектираните нямат симптоми до момента, в който не се проявят първите усложнения от дългогодишното носителство на вируса – чернодробна цироза и рак на черния дроб. Една малка част от хората, или близо 15-16% от заразените, прекарват т.нар. остър хепатит и оздравяват.

110 000 българи са болни от хепатит С

Над 110 000 българи са болни от хепатит С, но само една малка част знаят за заболяването си и се лекуват. Недиагностицирането и нелекуването на болните с хепатит С струва огромни средства на обществото: под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб и индиректни – от загуба на работоспособност.

Генотип 1 на хепатит С е най-често срещан у нас

Вирусът на хепатит С е много изменчив и има няколко генетични варианта – от 1 до 6, както и няколко подварианта, които се определят от еволюцията на заболяването. Например генотип 1 се развива по-бързо от останалите. Приема се като най-трудния за лечение. Той е и най-често срещаният у нас. Новото лечение без интерферон визира именно генотип 1, за който досегашната интерферонова терапия не е особено ефективна.

Смъртността от хепатит С в Европа е около половин милион души годишно

В световен мащаб около 170 милиона души страдат от хронична инфекция с хепатит C и около 3 до 4 милиона души се заразяват всяка година. В Европа приблизително 17,5 милиона души страдат от хроничен хепатит С, като генотип 1 е най-често срещаният. Смъртността от хепатит С е около половин милион души годишно. Между 280 000 и 300 000 умират поради усложнения от чернодробната цироза, предизвикана от вируса на хепатит С. Около 200 000 умират, защото развиват карцином на черния дроб. Средната смъртност е между 3 и 11 на 100 000 души.

Над 93% от хората, които са диагностицирани и се лекуват към този момент, са на възраст под 50 години.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"