На всеки десет обекта един е в нарушение, не издава касов бон

Животът

16-07-2014, 15:03

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Проверките се извършват както в делнични, така и през почивни дни, като се включват и ревизори

Само за една седмица 170 ревизори и още 50 инспектори по приходите в НАП извършиха 103 проверки и съставиха над 10 акта за нарушение. 8 от тях са за неиздаване на касов бон.

Обект на проверките са заведения за обществено хранене, питейни заведения, магазини за хранителни стоки и др. Инспекторите проверяват отчитането на продажбите, регистрирани ли са трудовите договори и внесени ли са дължимите данъчни и осигурителни задължения към НАП.

Данъчните извършват и контролни покупки от търговски обекти, за да установят издават ли се касови бонове, съществуват ли те на контролните ленти и правят ли опити търговците да манипулират фискалните устройства.

Проверките на данъчните инспектори ще продължат през целия летен сезон, като ще бъдат обхванати и заведенията за обществено хранене и развлечение по цялото Северно Черноморие.Съвместните екипи ще следят за работници, които фиктивно са назначени на 4-часов работен ден, а в действителност работят по 8 и повече часа.От НАП Варна напомнят, че лице, което не издаде фискална касова бележка, се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв.За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева.Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .