Бундестагът минава на пишещи машини

Животът

16-07-2014, 10:01

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Така ще гарантира секретността на документите и заседанията

Комисията към Бундестага за разследване действията на американската Агенция за национална сигурност мисли да използва пишещи машини вместо компютри, за да гарантира секретността на заседанията, съобщи германската телевизия ARD, цитирана от "Стандарт".

"Длъжни сме да държим нашите вътрешни комуникации в пълна тайна, използвайки криптирана електронна поща, криптиран телефон и други неща, които не мога да съобщя", каза в интервю за предаването Morgenmagazin председателят на комисията Патрик Зенсбург. Запитан дали членовете на комисията са обмисляли да се върнат към старомодните пишещи машини, Зенсбург каза, че им е минавала такава идея. "Със сигурност сме мислили да използваме пишещи машини", каза още Зенсбург. Той приветства проведените между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнамайер разговори по шпионския скандал. По думите му Германия усилва мерките за противодействие на шпионажа.

Комисията на Зенсбург разследва действията на чуждите шпиони на фона на щпионския скандал в страната. Смята се, че самата Комисия за разследване може да е обект на шпионаж на Американската агенция за национална сигурност.  Разузнавателните агенции може да са шпионирали и телефоните на поне двама от членовете на комисията, писа "Шпигел". Интервюто на Патрик Зенсбург бе публикувано, след като бяха разкрити двама американски шпиони в Германия. В отговор правителството в Берлин поиска представителят на американското разузнаване в Германия да напусне страната.

Идеята на германците да се върнат към пишещите машини не е първа по рода си. Преди няколко месеца стана ясно, че руските тайни служби ще бъдат снабдени с класически пишещи машини, за да защитят комуникацията си от всякакви чуждестранни шпионски програми. Федералната служба за охрана, която защитава и руския президент Владимир Путин, е притеснена за сигурността на руските топ официални лица, след като стана ясно, че американски разузнавателни агенции са подслушвали премиера Дмитрий Медведев на среща на Г20 в Лондон. От службата обявиха, че ще се сдобият с известен брой стари класически пишещи машини (германската Triumph Adler Twen 180s), за да няма достъп американската Агенция за национална сигурност до руска секретна информация. Руският всекидневник "Известия" е разговарял с източници от военното министерство и разузнавателните агенции, които са потвърдили, че в офисите им има такива машини.

От Федералната служба поясниха, че планират да си пишат класифицираните документи на машината, за да няма изтичане на информация. Германската пишеща машина е известна в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век.