Пипнаха 54-годишен варненец за втори път с фалшиви евро

Крими

14-07-2014, 13:37

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В дома му спецполицаи открили и иззели 138 фалшиви банкноти по 100 евро, една от 500 евро, щатски долари и различни документи

Най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" ще търпи от днес Валентин Жел., разследван за притежание и укриване на фалшиви парични знаци и документи. Варненският окръжен съд уважи като законосъобразно искането на прокуратурата и задържа в ареста 54 годишния варненец, привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ТД Национална сигурност във Варна за тежки умишлени престъпления. Ден по-рано Валентин е бил задържан при полицейска акция, а в дома му открили и иззели 138 фалшиви банкноти по 100 евро, една от 500 евро, няколко ментета с различни номинални стойности, щатски долари, документи и различни бланки.

Въпреки началния етап на разследване, Варненският окръжен съд намери, че събраните материали, свидетелски показания и експертната справка обосновават предположението, че мъжът е автор на престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Придобиването, държането и укриването на фалшиви парични знаци и документи се квалифицира от закона като тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода.

Съдът днес се запозна и със съдебната биография на обвиняемия, който през 2012 година, по споразумение, одобрено от Специализирания наказателен съд в София е получил условна присъда 3 години "лишаване от свобода", отложени с 5 години изпитателен срок за идентични престъпления. Фактът, че тази присъда не е оказала въздействие на Валентин Жел. и в изпитателния й срок е извършил настоящите престъпни деяния води съда до извода, че ако е с по-лека мярка за принуда, той може да извърши друго престъпление.