Предават изваждането на Costa Concordia на живо

Целта на екипа е корабът да изплава с 3 палуби или общо 18,5 метра

Започна операцията по изтегляне и изваждане на заседналия лайнер Costa Concordia, предава Maritime.bg. Точно по график капитанът на операцията Ник Слоун даде стартът й. Целият процес ще се управлява от изграден за целта център на борда на лайнера.

В неделя властите в Италия дадоха последното разрешение за стартиране на процеса. Финалната фаза за изтегляне на кораба и последващото му нарязване е най-скъпата подобна операция в историята.

Точно в 6 ч. тази сутрин дейностите започнаха, съобщиха от консорциума, който бе натоварен със задачата. Целият процес ще се осъществи на 5 отделни етапа, като се очаква до 6-7 дни корабът да изплава. След това съдът ще бъде провлачен и нарязан в Генуа.

В близките часове Costa Concordia трябва да изплава с 2 метра. С помощта на влекачи съдът ще бъде изтеглен на 30 метра от настоящата позиция. Именно там вече са подредени специални котви, които ще осигурят работата на екипа през следващите дни.

След стабилизиране на лайнера на новата позиция, ще започне същинското изпомпване на водата от специалните понтони, които бяха закрепени на бордовете му. Целта на екипа е корабът да изплава с 3 палуби или общо 18,5 метра.