Какви рискове крие ужилването от медузи

Животът

14-07-2014, 10:00

Снимка:

sciencenews.org

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Специалистите съветват мястото да се промие обилно с морска вода, която има тъканни абразивен и детоксикиращ ефект

Ужилването от медузи е сравнително чест проблем за почиващите на море. Специфичното ужилване се характеризира с инжектиране на токсини от пипалата на морския обитател, пише Puls.bg. При контакта с кожата се предизвикват реакции на парене и щипане.

През последните години се увеличава популацията на медузите в Черно море. Ужилването на някои видове медузи може да бъде свързано със сериозни последствия за човешкото здраве, а други - могат да предизвикат моментален летален изход.

1. Кои са основните симптоми?

Симптомите при ужилване от медуза са изключително характерни. Най-често ужилването протича с особено силен сърбеж при мястото на контакт. Може да се появи и болка. По-рядко се срещат симптоми като слабост, гадене, главоболие, мускулни болки и спазми, сълзене в очите, носова секреция, учестяване в дихателната дейност - тахипнея, ускоряване в сърдечната честота - тахикардия, стенокардоподобни пристъпи, диария или болки в коремната кухина. На мястото на ужилване след време може да се образува цикатрикс или белег.

При алергичните хора ужилването от медузи може да протече с много тежка алергична реакция, която да прогресира дори до анафилактичен шок. В някои случаи дори може да се предизвика летален изход. Например в Австралия има специфичен тип медузи, които в пипалата си задържат отрова с много силно действие. Спешните медицински екипи там имат специално приготвени ампулни форми с готов антидот, който се инжектира моментално, като неутрализира действието на токсините. По подобен характер, медузите в Черно море при силно алергични пациенти могат да предизвикват нервно-мускулен блок, което води до прогресираща дихателна недостатъчност и сърдечна слабост. Състоянията често завършват летално, ако не се овладеят моментално от медицински екип.

Смята, че през последните години в Черно море е придошъл нов вид медузоподобна ктенофора - Mnemiopsis leidyi, предполагаемо от Атлантическия океан при пренос с товарни кораби. Този тип медуза има много силна отрова, която може да убие човек директно. Другите два най-често срещани типа медузи в Черно море са изключително безопасни и обикновено предизвикват реакции на локално дразнене, сърбеж и слаба болка.

2. Какви мерки може да вземем?

В основата на спешните мерки, които може да вземе всеки, стои въпросът за първоначалното почистване на нараненото поле. Много е важно ужиленото място да не се почиства с топла чешмяна вода, защото това може да доведе до вазодилатация и разпространяване на отровата. Специалистите съветват мястото да се промие обилно с морска вода, която има тъканни абразивен и детоксикиращ ефект.

В следващите няколко момента е важно мястото да се промие също така с домашен винен оцет или разтвор на оцетна киселина, които имат ефект за неутрализация на отровния секрет. От особена важност е хората, които указват първа помощ да бъдат изключително внимателни и да не допуснат контакт на ужилената зона с тяхната кожа, защото по този начин може да се прехвърлят медузови клетки по тяхната кожна повърхност.

Също така специалистите съветват наранената зона от ужилването да се почисти добре от оставащи медузови клетки с помощта на чист нож, дебитна/кредитна карта, черупка от мида или ножица, но не от страната на острието, за да не се нарани кожната повърхност и това да позволи директен контакт на токсичния секрет с кръвта на пострадалия.