Финанси за болниците има според здравния министър

Новините

14-07-2014, 09:24

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Таня Андреева вярва, че бюджетът на здравната каса ще бъде актуализиран

"В момента има финансов ресурс здравната касата да разплати медицинската дейност на лечебните заведения. Има забавяне по заплащанията на надлимитната дейност, но това не означава, че тя няма да бъда заплатена", каза в студиото на Нова ТВ д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването.

Тя уточни, че искането за актуализацията на бюджета на НЗОК е във връзка с притесненията на касата, че към края на годината ще се оформи дефицит и в тази ситуация – на смяна на правителство, може да няма кой да актуализира бюджета през есента. „Вярвам, че ще има актуализация на бюджета”, каза министърът.

"Важно е да се осигури финансов ресурс, за да на останат в края на годината болниците без него", категорична беше Андреева.

Според нея за една година не може да се направи всичко. "Ако трябва някой да поеме отговорност, аз съм готова да го направя, стига да се успокои системата", заяви здравният министър.

"В системата на санаториумите е освободен Съвета на директорите след проверки, които показаха сериозни нарушения", съобщи Андреева и добави, че директорът е уличен в схема за източване на Здравната каса.

Попитана какво ще прави след 28 юли тя отговори, че се надява да имам повече време за семейството си. "Ще се върна към медицината", допълни Андреева.