Връщаме стока на търговеца до 14 дни и без да сочим причина

Парите

10-07-2014, 15:51

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов законопроект оскъпява храните по магазините

Приеха окончателно Закона за защита на потребителите

14 вместо 7 дневен става срокът, в който може да се върне закупена в магазина стока.Той започва да тече от датата на сключване на договора за услуги или от датата на приемане на стоките при договор за продажба, предвиждат  приетите на второ четене промени в Закона за защита на потребителите.

Промените ще позволят на потребителите да се откажат от сключен договор и да върнат стоката без да посочват причина, без да дължат обезщетение или да плащат неустойка, както и каквито и да е разходи. Ще бъде възможно всеки да поиска да му върнат парите и от разстояние, без да се налага да посещава магазина, от който е пазарувал.

При договори извън търговския обект търговецът ще трябва да предостави задължителната преддоговорна информация, както и копие от подписания договор или потвърждение на договора.

Глоба от 500 до 3000 лв. ще отнесе всеки онлайн търговец, който не спази тези изисквания, както и ако не посочва на сайта си как може да се направи рекламация на стоката му. Ако търговецът не е посочил адрес, законодателят е предвидил удължаване на срока за връщане от 7 дни на 3 месеца. Идеята е, ако няма адрес, да бъде сезирана Комисията за защита на потребителите, която да му наложи санкция и да принуди фирмата да върне парите на потребителя.

Слага се край на безкрайното връщане в сервиза на електрически уреди. Ако такъв се развали три пъти в гаранционен срок, търговецът е длъжен да върне парите или да предостави нов уред.

Законът предвижда още да се създадат помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите. Те ще решават потребителски спорове в областта на енергетиката, топло и водоснабдяването, телекомуникациите, превоза на пътници, както и в областта на финансовите услуги.