В петък проверяват мострата на главната

Мисия Варна

09-07-2014, 12:17

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Зебра" ще пренарежда паветата в центъра

Кметът иска пренареждане на паветата по центъра

Тестваха новите плочки с 15-тонен ТИР

В петък, комисия ще огледа мострата от пешеходната зона, която работниците пренареждат след многобройните забележки за качеството на работата им. Това обяви днес пред общинските съветници, ръководителката на проекта Десислава Борисова. Гранитът и клинкерът в момента се редят за трети път, тъй като пороят на 19 юни отнесъл към площад "Мусала" пренареденитен, но все още не фугирани настилки.

Според Борисова проблемът с проливните дъждове ще продължи да бъде сериозен за пешеходната зона на "Княз Борис I", тъй като всички перпендикулярни улици са ремонтирани за последно през 60-те години и затова нямат отводнителна система. Цялата вода от тях при това със сила - заради денивелацията, се изсипва върху пешеходния булевард, ще руши и за в бъдеще покритията и фугите, а след това както винаги ще наводнява магазините около площад "Мусала".

Поради тази причина в момента общинска администрация изготвя проект със собствено финансиране да изгради хоризонтална отводнителна система за тези присечки. Според Борисова няколко са основните причини за лошото качество на пешеходната зона. От една страна забавянето дошло от ВиК и Енерго-Про, които били поканени да подменят подземната инфраструктура, неремонтирана от 50 години. За да бъде преодоляно това забавяне през май на обекта били докарани няколко бригади от работници, които буквално си пречели и в бързането си "оставили ръцете".

В далеч по-добро състояние след работата е градинката зад Театъра. Там за разлика от булеварда, движението на пешеходци и коли е било преустановено и работниците са полагали настилката на спокойствие. Неотдавна клинкерът сложен тук е бил подложен на тест - върху него преминал 15-тонен ТИР с оборудването на спектакъл на полска трупа по време на международния театрален фестивал "Варненско лято". Всички павета останали невредими.