Багери влязоха и в горската част на деретата

През 2011 Варна отказала 1 млн. евро безвъмезда помощ за почистването им

Багери влязоха в деретата над "Аспарухово", за да разчистят падналите от пороя дървета, кал и камъни. През изминалата седмица 20 работници с моторни триони са нарязали всички повлечени от водата трупи. Това съобщи днес Александър Пенков, зам.-директор на Североизточно държавно предприятие, обединяващо Регионалните дирекции по горите във Варна и Шумен. В следващите 20 дни дървената маса ще бъде изнесена от деретата над ул. "Горна Студена" и "Моряшка". Това става възможно едва сега тъй като влажната почва не може да издържи тежките машини. Днес те започнаха да си прокарват път по течението нагоре откъм свлачището пред вече разрушения "социален център", покрай кокошарниците и оборите, неясно как оцелели на пътя на водата.

Операцията по разчистване на деретата в „Аспарухово” ще струва на държавното предприятие 30 000 лв., обясни инж. Пенков. Още в първата нощ на пороя той изпратил 3 екипа от горски с помпи, които да отводняват залетите от пороя къщи. Между 15 и 20 горски работници с моторни резачки пък са били на разположение на общинския кризисен щаб през последните 15 дни за разчистване на улиците и дворовете от довлечените от водата дървета. „Този брой хора е повече от достатъчен, защото работата с моторен трион е опасна и в тясно място, каквото са деретата, разстоянието от моторист до моторист трябва да е поне 20 метра", обясни Пенков.

Според него след почистването ще бъде направено "профилиране на дерето, което ще осигури нормално преминаване на водата от бъдещи валежи”. Ще бъдат отстранени всички дървета, коренища, частично ще бъдат разбити прагове, които са се формирали от изнасянето на скалните маси под напора на водата.

Пенков беше категоричен, че работниците разчистват дървета, които са паднали от ерозията, причинена от пороите. „Тези, които в момента са натрупани в деретата, са със зелени листа, имат и плодове, което означава, че са паднали при пороя. Паднали са от водните маси”, каза зам.-директорът на СИДП. Предприятието не е провеждало дори планираните по лесоустройствен проект сечи в района, за да не задълбочава ерозионните процеси. За последните 5 години тук са изсечени не повече от 3% от дървесния запас при санитарни сечи.

Иван Стоянов, зам.-директор на регионалната дирекция по горите коментира незаконната сеч край квартала: "Горските стражари, заедно с инспекторите от дирекцията, съставят актове, но те не спират кражбите от Държавния горски фонд", каза той. За последните три години са съставени актове за 520 кубика дърва. Има постановени 10 ефективни присъди. За 2014 г. те са четири, но виновните са се отървали с по шест месеца пробация.

Пет-шест горски стражари контролират за незаконна сеч ежедневно, а по време на масирани акции по сигнали те стигат и до 20. Въпреки това кражбите от държавния горски фонд продължават, изрази съжаление Пенков. Той беше категоричен, че гората се наблюдава и обхожда ежедневно и служителите на Горското стопанство не са докладвали за проблеми при проходимостта на деретата.

Междувременно varnautre.bg научи, че преди 3 години Община Варна е имала възможност да получи 1 млн. евро 100% безвъзмездна помощ от ЕС за почистване и оформяне на деретата. Изключителен бенефициент по програмата са били общините, но те са имали право да участват с проекти за дерета, минаващи през различна собственост - достатъчно е те да са на тяхна териотрията. От програмата се възползвали Аксаково и Долни чифлик, но бившият кмет Кирил Йорданов отказал.