Сергей Лавров на двудневно посещение у нас

Новините

07-07-2014, 06:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще се разглежда и развитието на директната фериботна линия, свързваща Варна с руското пристанище Кавказ

Руският външен министър Сергей Лавров пристига днес на 2-дневно посещение у нас. Визитата е по покана на българския му колега Кристиан Вигенин, във връзка с 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Очаква се „Южен поток" се очаква да бъде основна тема в разговорите между двамата. Москва се надява по време на визитата Лавров да успее да постигне напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток".

Теми на разговори също ще бъдат сътрудничество в рамките на ООН, ОССЕ и други международни организации; обмен на мнения за ситуацията на Балканите, Близкия Изток и в Черноморския регион; проблеми, свързани с правата на човека; борбата с тероризма и противодействие на други нови заплахи за мира, отбелязват от руското министерство.

В хода на визитата ще бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки.

Ведомството пояснява, че е необходимо да се придаде нов импулс в търговския обмен между двете страни, който в последно време е спаднал. Москва също се надява отношенията да се задълбочат в търговско-икономическата и културно-хуманитарната области.

Важно направление за увеличаване на търговските отношения се разглежда развитието на директна фериботна линия, свързваща Варна с руското пристанище Кавказ, пояснява министерството.

Москва също така констатира позитивна тенденция в развитието на туристическия обмен между двете държави. Броят на руските граждани, посетили България през 2013, е нараснал в сравнение с предишната година с 14% и е надхвърлил 680 000 души.

В програмата на Лавров са заложени срещи с президента Плевнелиев, премиера Орешарски и преговори с Вигенин./News.bg/