NASA отличи наш лекар за върхови постижения

Животът

06-07-2014, 15:22

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Професорът участва в разработването на специален костюм, който чрез вибрации предизвиква усещания в различните части на тялото

Български лекар получи сертификат за върхови постижения от НАСА. За първи път Американската космическа агенция отличава чуждестранен учен за принос в изследванията на центъра в Хюстън, съобщи bTV.

Проф. Огнян Колев е специалист по нервни болести, заместник директор на болница "Св. Наум", преподавател в Медицинския университет и в още десетина висши училища, сред които Харвард, Импириъл Колидж в Лондон, Мюнхенския и Тексаския университет.

За пръв път е поканен в НАСА преди 22 години. В космическия център за невронауки той работи по преодоляването на космическата болест. В безтегловност астронавтите губят реална представа за дистанция и положение на тялото, губи се координацията между зрителната и вестибуларната система.

"Това е основен проблем при астронавтите - ориентиране по време на космичния полет. Това е причината да се развие тази космична болест, която в голям процент от случаите затруднява научната работа по време на полет, а да не говорим, че при някои случаи се проваля и експериментът”, обясни проф. Огнян Колев..
Професорът участва в разработването на специален костюм, който чрез вибрации предизвиква усещания в различните части на тялото, в координация с движението в пространството. В момента костюмът се тества от НАСА и от американската военна авиация.

Българският невролог не веднъж е получавал покана да работи постоянно за космическата агенция, но не е приел. "Чувството ми за носталгия е по-силно, отколкото изявата в науката”, споделя проф. Огнян Колев.

Той може да прилага в София наученото от изследванията в НАСА. Случвало се и негови пациенти с проблеми във вестибуларния апарат да му дават идеи за работата му с астронавтите.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)