Украйна си върна контрола над Славянск

Новините

06-07-2014, 09:26

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Украинският премиер обяви края на военната операция в Краматорск и Славянск

Украинските сили за сигурност постигнаха ключова победа в Източна Украйна. Град Славянск, считан за бастион на проруските сепаратисти, вече е под контрола на Киев, предаде Vesti.bg.

Президентът Петро Порошенко нареди на армията да издигне националното знаме в източния град Славянск, след като бе информиран за военни успехи в сепаратистката крепост.

"Преди минута националното знаме бе издигнато над сградата на кметството в Славянск пред строените украински войници", е информирал министърът на отбраната Валерий Гелетей президента в изаявление, публикувано на сайта на украинската администрация.  

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви края на военната операция в Краматорск и Славянск, съобщи пресслужбата на правителството.

Яценюк е възложил в еднодневен срок да се възстанови работата на държавните органи, включително местните поделения на финансите, банките, пенсионната и застрахователна системи. Премиерът е наредил също да се вземат мерки по възстановяване работата на правоохранителните органи, юридическите, медицински, санитарни и водоснабдителни учреждения, а също осигуряване на храни, предмети от първа необходимост, лекарства, комуниално-битови услуги.

Голяма част от проруските сепаратисти и техният предводител са избягали от украинския град Славянск, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков, качено в страницата му във "Фейсбук".

"Преди изгрев слънце разузнавателните ни служби ни информираха, че Игор Стрелков и голяма част от бойците са избягали от Славянск, всявайки смут у малкото оставащи в града бойци", се посочва в съобщението на Аваков. Киев обвинява ръководителя на проруските сепаратисти в Славянск Игор Стрелков, че е полковник от руското военно разузнаване, припомня Франс прес.

В петък Стрелков отправи призив за помощ към Москва и предупреди, че без руско съдействие Славянск скоро ще падне в ръцете на силите на Киев.

Според украинското издание "Новости Донбас", цитирано от ИТАР-ТАСС, през нощта в Славянск е имало тежки сражения между проруските сепаратисти и силите на Киев. Накрая проруските сепаратисти са напуснали града по посока на Краматорск и Артьомовск. На блокпостовете в града са останали малко проруски активисти, които са от местните хора, допълва донецкото издание.

Според вътрешния министър проруските сепаратисти са се отправили към Хорловка, град с население 260 хил. души, разположен на 50 км. югоизточно от Славянск, посочва Франс прес. Аваков съобщи, че цивилни отиват при изоставените блокпостове и взимат намереното там захвърлено оръжие и бронирани жилетки.

В страницата си във "Фейсбук" Аваков поясни също, че силите на Киев са унищожили генералния щаб на проруските сепаратисти в Донецк, който беше разположен в град Артьомовск, южно от Славянск. Батальон на вътрешното министерство е атакувал Артьомовск и е унищожил щаба на проруските сепаратисти.

Кметът на Славянск Владимир Павленко, назначен на този пост от прорурските сепаратисти, потвърди, че те са напуснали града, но посочи, че украинските сили все още не са влезли там, предаде Франс прес.

"Прорурските бойци си отидоха. Украинската армия все още не е в Славянск. В града няма вече власт", заяви Павленко по телефона за Франс прес.