Министерство на здравеопазването: В зоните около Офицерския плаж морето е чисто

Не са давани препоръки туристите, които ще почиват на българското Черноморие предварително да се имунизират срещу хепатит А

До настоящия момент единствено при извършен анализ на проба вода от 30 юни, в морето на Офицерския плаж е констатирано надвишаване на нормите. Забраната за къпане там все още е в сила. "Следва да се отбележи, че в тази зона за къпане и през предходни години са констатирани проблеми с качеството на водите за къпане. Основна причина за това е вливането в района на зоната за къпане на т.нар. Шокъров канал, който събира дъждовни води от част от Варна и вилни зони около града, вероятно и от нерегламентирано включени в него фекално-битови отпадъчни води. Проблемът е поставян многократно на вниманието на институциите на областно и общинско ниво, Варна, от които зависи решаването на този проблем", информират от Министерство на здравеопазването. От там допълват, че пробите морски води от съседните зони за къпане - Бриз-3 Буните, Централен плаж, Южен плаж и кв. "Аспарухово", не показват отклонения от задължителните изисквания, и използването им за къпане не представлява опасност за здравето на хората.

От Министерството коментират още, че по принцип възможност за заразяване с хепатит А при ползване на природни води за къпане, плуване, водни спортове не може да бъде напълно изключена, но рискът за това е нисък и може да е от значение само при много голямо замърсяване на водите за къпане с отпадъчни фекално-битови води. Както бе посочено по-горе, съгласно резултатите от провеждания мониторинг, такова замърсяване не е налице в зоните за къпане по българското Черноморие, в които няма забрана за къпане.

Министерство на здравеопазването не е давало препоръка туристите, които ще почиват на българското Черноморие предварително да се имунизират срещу хепатит А и категорично отхвърля такава необходимост.