В САЩ лекуват арахнофобия с жива изложба

Животът

03-07-2014, 17:35

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Колекцията представя паяците като изключително красиви, очарователни и полезни за хората създания

Изложбата "Паяци на живо" в Ню Йорк има за цел да накара хората да престанат да се страхуват от паяци, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Както и да разбие холивудския мит, според който паяците са опасни.

Арахнофобията, ирационален страх от паяци, засяга десетки милиони хора по света и по-специално жените. Това е една от най-разпространените фобии в западния свят.
Макар че, според учените, арахнидите с осем крака, в това число тарантулите и скорпионите, не са опасни за хората, те унищожават насекомите и дори помагат за лечението на някои болести. Двайсет живи видове са звезди на изложбата в Природонаучния музей в Ню Йорк, който притежава най-голямата колекция от паяци в света. Консерваторът Норман Платник, световно признат арахнолог, приканва тя да бъде посетена главно от хора, които се страхуват от паяци.

"Смятам, че този страх е придобит, той е ирационален", твърди ученият, обвинявайки за това родители и медии.

Изложбата представя паяците като изключително красиви, очарователни и полезни за хората създания. По-древни от динозаврите, те са започнали да еволюират преди повече от 300 милиона години. Един от експонатите е бил запечатан в смола преди 20 милиона години. Калциев фосил на паяк датира отпреди 100 милиона години. Макар че доста от представителите на този вид притежават жлеза с отрова, според учените по малко от 1 % от 43-те хиляди познати видове са опасни за хората. При това, повечето от тях са прекалено малки, за да пробият човешката кожа, а успелите да го сторят не предизвикват никакъв ефект.

Все пак има малки изключения - между паяците на изложбата има четири черни вдовици, отровни паяци, разпространени в Северна Америка, където се срещат край пътищата или в градините. Обикновено те изяждат мъжките си рожби след раждането, откъдето е името им. Отровата им е изключително силна. Останалите паяци дори са полезни за здравето.

Някои от съставките на отровата на паяците се използват в неврологични изследвания, с надежда да участват в бъдещи медикаменти срещу епилепсията. Протеин в розовата тарантула от Чили пък спомага за регулиране на сърдечния ритъм.