Орешарски хвърля оставка в края на юли

Новините

02-07-2014, 15:54

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Премиерът се надява парламентът да може да осигури кворум

"Ще избера момента в края на месеца да подам оставка, когато парламентът събере кворум". Така премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпрос в кулоарите на парламента  за точната дата, когато ще се оттегли от поста  и допълни, че единственото, от което може да се притеснява, е дали Народното събрание ще има кворум, когато си подаде оставката, предаде Bulgariautre.bg.

Пламен Орешарски беше категоричен, че и занапред няма да членува в нито една партия. Той призова следващият кабинет да не спира нищо полезно, по което се е работило. Премиерът увери, че правителството ще се опита до 16 юли да бъде готово с номинацията на български еврокомисар. Тогава ще има извънреден Европейски съвет, надявам се да мога да проведа консултации с някои от ръководителите на ЕК и с новия председател, който трябва да бъде избран на 15 юли, уточни Орешарски.

"Въпросът за оставката се поставя вече само от журналистите, нито от управляващите, нито от опозицията", коментира още премиерът.

"Понастоящем няма изтичане на ликвидност от нито една банка. Буферът, който Министерство на финансите осигури, или по-скоро първият транш на буфера от 1.2 млрд., е неизразходван. Така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването. Банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и дори своеобразния стрес тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси, а буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които разполага банковата система", обясни той.

Според него КТБ е била "изпусната".

"Оттам очаквам докладите на одиторите, които работят по нея. Предварителните данни, които са много ориентировъчни, показват, че тя е много различна банка като структура от останалите, но не бих искал да говоря повече, тъй като не обичам да говоря неща, които са хипотези", коментира премиерът.

Въпреки дефицита в НЗОК той беше категоричен, че не вижда предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито на ведомствата, а Здравната каса трябва да затегне финансовия контрол, така че да финишира с минимален дефицит.