1000 лева гаранция и подписка за двама от "Килърите"

Крими

01-07-2014, 15:56

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите"

Двама от "Килърите" вече са с по-леки мерки за неотклонение. Варненският апелативен съд измени мерките им днес. Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов, постанови съдът.

Пресслужбата на съда припомня, че на 27 февруари тази година Апелативният съд Варна отмени присъдата на Шуменски окръжен съд в частта, с която подсъдимият Райчо Стойнев бе признат за виновен да е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев. Съдът измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим във връзка с това убийство, като намали наложеното наказание "лишаване от свобода" от петнадесет години на седем години в затвор от закрит тип. Втората съдебна инстанция запази присъдата на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин.

Стойнев бе задържан на 24 август 2010 година, а месец по-късно в ареста бе задържан и Петър Атмаджов. Бившият полицай и хижарят търпят най-тежката мярка за неотклонение почти от 4 години. Съдът намира, че няма опасност двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление.

В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите", като премахна най-тежката форма на наказание – "без право на замяна". Тежките наказания са за сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Стоянов и Костов бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, но бяха признати за извършители на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Присъдата на Янко Попов - Туцо бе намалена от 17 на 15 години затвор. Той е признат за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев. Доживотните присъди трябва да бъдат изтърпени при специален режим в затвор от закрит тип.

На 20 юни 2014 година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото "Килърите" на Варненския апелативен съд. ВКС отказа образуване на касационно производство и разпореди делото да се върне за администриране на Апелативен съд Варна. Втората съдебна инстанция е уведомила всички страни по делото за изготвените мотиви, дала е срок за изготвяне на допълнение към подадените жалби и протест. Всички жалби и всяко допълнение към тях, както и допълнение към касационния протест, ще бъдат изпратени до всички страни по делото, което да бъде надлежно удостоверено. Апелативният съд изпълнява всички указания и разпореждания на ВКС и след приключване на процеса по администриране на делото, то ще бъде изпратено във върховната инстанция.