Клисарова: Ще подпомогнем пострадалите училища във Варна

Животът

01-07-2014, 09:51

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Министърът уточни, че училищата, при които ремонтите са абсолютно наложителни, са общо седем

В централния бюджет отделихме 100 млн.лв. допълнително за образование и при тази екстрена ситуация е важно да подпомогнем училищата във Варна и Добрич, пострадали от наводненията. Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в сутрешния блок на bTV. Министърът уточни, че училищата, при които ремонтите са абсолютно наложителни, са общо седем. Според Клисарова е необходимо да се действа бързо, за да може през летните месеци да бъдат възстановени училищата и на 15 септември да отворят врати за своите ученици. 

"В науката за тази година направихме много. Пълна ревизия на Фонд Научни изследвания и възможност за нова сесия. Готова е оперативната програма", изтъкна министърът. Тя отбеляза, че по отношение на закона за средното образование се е направило обществено обсъждане. "Трябва да чуем учителите, които са всеки ден с учениците", категорична беше Клисарова.

Относно идеята да има един учебник министърът подчерта, че и родителите, и учителите държат на това. "Ако държим на качество, най-важно е съдържанието", добави Клисарова и обърна специално внимание на гарантирането на грамотността на децата. Тя обясни, че конкуренцията в този случай не се губи, нито конкурсното начало, защото пак се обявява конкурс и участват авторски колективи. "Нека да направим най-доброто за децата за съдържанието и качеството“, изтъкна Клисарова. Тя добави, че има случаи, при които за участие в колектив при написването на учебник хонорарът е 136 000 лв. "Трябва ли да са такива хонорарите", попита министърът.За делегираните бюджети Клисарова отбеляза, че са направени две стъпки. "Сложихме условно постоянните разходи. Това беше важно особено за малките училища. Втората стъпка е гарантираната минимална входяща работна заплата", обясни министърът. Тя добави, че се обсъжда проект, с който да се финансират учители, които през лятото да работят с изоставащи в училище деца.Клисарова изтъкна, че професионалното образование ще гарантира професия от една страна, а от друга не пречи да се завърши след това висше образование.