Над 1200 самодейци припомниха традициите в Бяла

Варна Лайф

30-06-2014, 13:31

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Близо 100 състава от 63 читалища пяха, представяха изложби, показаха кукерски обичаи и много други

Над 1200 самодейци от цялата страна представиха най-доброто от своята дейност на сцената на Националния събор на читалищата Бяла 2014.

Събитието бе организирано от Народно читалище "Пробуда 1928" гр. Бяла, с подкрепата на Община Бяла. Тази година с цел да се даде възможност за изява на повече читалища съборът се проведе в рамките на четири дни.

Националният събор на читалищата в гр. Бяла за шеста поредна година дава сцена за изява на читалища от цялата страна,  без ограничения за възраст или жанр. Противно на мисленето, че българските читалища са само паметници, напомнящи миналото, Съборът доказа, че дори в най-малките села, българските култура и традиции са  живи. Близо 100 състава, от 63 читалища обагриха площад „Европа” с красивите цветове на своите сценични премени.  

Дейността на културната институция  „читалище” е всеобхватна. В рамките на Събора бяха представени обичаи, народни песни и танци от различните фолклорни области на България. Изпълнени бяха златни шлагери и стари градски песни от миналия век. Клубове по изящни изкуства подредиха в изложба едни от най-красивите произведения създадени през годината – предмети изработени с техниката декупаж, картини, традиционни техники за тъкане и плетене. Представен бе уникален занаят, възстановен в шуменското читалище „Пробуда”. Майстор тъкачка на колани на кори демонстрираше сложния процес и при тъкане на „въздушен“ стан.

Впечатляващи за малки и големи бяха кукерите. В шестият Национален събор на читалищата в гр. Бяла се включиха четири кукерски колектива. Кукерският обичай е застъпен в много области в България и във всяка носи своя специфичен оттенък. Впечатляващи за всички за страшните костюми, както и многобройните хлопки по тях, чийто звън те кара да потръпнеш.

Работата по програмата за четирите дни започна с пристигането на първите заявки. Участията бяха разпределени, така че всяка вечер да е разнообразна . За да могат да се изявят всички заявили желание в две от вечерите концертната програма продължи за 23 часа. Късния час не секна ентусиазма на участниците, напротив те изчакваха реда си виейки кръшни хора на площада.

Може би най-важното от това събитие бе, че в рамките на четирите дни на събора обединиха самодейците в България, казаха организаторите.