От среща на банкерите: Отваряме всички, ако трябва, и още гишета

Новините

30-06-2014, 06:00

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В БНБ ще работи оперативен щаб, който да следи за ситуацията

Банкери и финансисти се събраха в БНБ преди срещата при президента. Те се разбраха, че ще действат заедно, има достатъчно средства в системата и няма повод за паника.

Всички банки да отворят в понеделник и да не връщат нито един клиент. Ако се налага, да се откриват допълнителни гишета.

Банкоматите да бъдат зареждани редовно, а всички системи за разплащания да не спират да работят дори по технически причини.

Мениджърите в банките от по-висши нива лично да посрещат по-големи корпоративни клиенти и да отговарят на техните искания.

Камерите около офисите на банките да бъдат в изправност и работещи, а охраната да бъде увеличена, за да няма инциденти, ако има опашки.

В БНБ да работи оперативен щаб, който да следи за ситуацията и да взема бързо оперативни решения.

МВР и ДАНС да засилят мерките за охрана на офисите и на бронираните коли,

които превозват ценни пратки, вкл. и банкноти.

Такива оперативни съвети са си разменили банкерите, които са присъствали на работна среща вчера, съобщиха за “24 часа” участници в нея. Била е изслушана актуална информация за кешовите наличности.

Банкерите са потвърдили готовност за взаимно безлихвено подпомагане

при нужда не само на ПИБ, а и на всички останали банки. Обсъдено е било евентуално ползване на свеж ресурс от банките майки при преференциални условия.

Дадена е актуална информация за ресурса, който има във Фонда за гарантиране на депозитите, банкерите са обявили един пред друг и пред БНБ предстоящи по-големи плащания, както и очаквани приходи. Представители на БНБ са съобщили и наличностите на централната банка по нейните сметки. Финансовият министър Петър Чобанов е докладвал състоянието на фискалния резерв, а от БНБ са обявили нивото на валутните резерви.

Източниците на “24 часа” изрично помолиха да не се цитират конкретни цифри заради възможността за спекулативното им използване или недостатъчно компетентното им тълкуване.

Банкерите са набелязали и по-дългосрочни действия, които предвиждат промени в закона за банките, според които наказанията за слухове и злоупотреба с информация да бъдат по-строги.