Събориха злополучната къща на "Горна Студена" 68 (видео)

Продължава евакуацията в различни части на "Аспарухово"

Събориха къщата на улица "Горна Студена" 68, дала най-много жертви в потопа от 19-ти. В присъствието на кмета на район "Аспарухово", заместник-шефа на IV РПУ, технически ръководител и засилено полицейско присъствие, багер влезе в тясната уличка и разруши и без това полусъборената сграда.

Първоначално ромите в махалата създадоха известно напрежение, като заявиха, че без заповед няма да позволят къщата да бъде съборена. Те изтъкнаха като мотиви, че никой не ги е предупредил какво точно и кога ще се прави и нямали време да изнесат покъщнината и документите от постройката. Стигна се до пререкания на по-висок тон, но допълнителни ексцесии нямаше.

Пристигналите служители от общината обясниха, че така или иначе къщата ще бъде съборена, като включена в списък с опасни сгради и тъй като не е обявена за незаконна, няма нужда от заповед за събарянето й. Така и средствата по разрушаването остават за сметка на общината и няма да бъдат възстановени от собствениците. Те ще бъдат настанени в общински жилища или в предвидените за целта фургони.

След като обстановката се успокои, работниците на строителната фирма пристъпиха към събарянето и до проблеми не се стигна.

Засилено беше и полицейското присъствие на улица "Кирил и Методий" в района с номера на номер 115. Пожарна, две коли на жандармерията и поне 10-тина полицаи съблюдаваха реда в района, като част от тях бяха съсредоточени около последната къща до дерето, където работници товареха покъщнина в камион, която беше описвана в момента. Вчера на същата улица, част от хората отказаха да се евакуират от застрашението къщи.

Предвидени адреси за събаряне има както на "Розова долина", така и на "Калач", "Маркови кули", "Кирил и Методий", "Моряшка" и други.

И днес продължава миенето на централните улици на квартала, като мярка срещу повишеното запрашаване в района. Доброволци продължават да помагат в засегнатите къщи.