Пристигнаха първите фургони, редят квартал в старото поделение "Сокол"

В събота и неделя се осигурява безплатен транспорт за доброволци

Първите фургони за настаняване на хората, напускащи опасните сгради в кв. "Аспарухово", пристигнаха във Варна. Осем от тях вече са на терен в поделение "Сокол". Осигурени от Гражданска защита, временните жилища са оборудвани, като предстои осигуряването им с ток и вода. Очаква се да пристигнат още 12 фургона, които ще бъдат разположени по определена схема на същото място.

Към момента община Варна е осигурила места за настаняване на бедстващи хора в общински бази. Продължава дезинфекцията в района, засегнат от природното бедствие. Екипи раздават почистващи и дезинфекционни препарати по домовете, както и указания за тяхното използване. Извършва се ръчно и машинно миене на улиците, които вече са почистени от калта. Продължава полевата работа на социалните работници, психолозите, мобилните здравни кабинети.

От Градски транспорт – Варна съобщават, че във варненския квартал "Аспарухово" към момента са съсредоточени само екологични автобуси и тролейбуси. Новите хибридни тролейбуси са с възможност за предвижване и с дизелово гориво, което гарантира тяхната автономност при прекъсната контактна мрежа. Решението е взето с цел да се намали допълнителното запрашаване и замърсяване на въздуха. От общинската фирма съобщават също, че в събота и неделя се осигурява безплатен транспорт за доброволци. Два автобуса ще тръгнат от катедралния храм в центъра на града – един в 9.30 и втори в 13.00 часа. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18.00 часа.