Който оцелее ще разказва

Архив Варна

26-06-2014, 21:06

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: A Million Ways To Die In The West
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: комедия, уестърн
САЩ, 2014, 116’
Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Сет Макфарлан, Чарлийз Терон, Аманда Сийфрид, Джовани Рибизи, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман

Ако сте харесали провокативния и леко нецензурен "Приятелю, Тед", със сигурност ще одобрите и тази пародия на един от най-експлоатираните американски филмови жанрове – уестърна.

И като казваме пародия, нямаме предвид изцепки от рода на Страшен филм и подобните му, а заразително смешни заигравки с клишетата на Дивия Запад и пълни с анахронизми препратки към класически филмови сцени, щедро подправени с насилие (все пак, погледнете заглавието) и щекотливи реплики.

Неслучайно започнахме с говорещия мечок Тед – неговият създател Сет Макфарлан тук се проявява като човекът-оркестър, дирижирайки еднолично почти целият снимачен процес. Освен всичко, той е и в главната роля на плашлив фермер, копнеещ да получи реванш от бившата си годеница и настоящият й съпруг. Този шанс му се отдава с пристигането на една секси чужденка, но за лош късмет малко след нея в града идва и отмъстителният й съпруг, който се слави като най-безмилостния стрелец на Запада.

На този фон сложете Чарлийз Терон, Джовани Рибизи и Лиам Нийсън (ние лично бихме ги гледали дори в латино сериал) плюс изненадващи гост-включвания от Юън Макгрегър (като преминаващ каубой) и Джейми Фокс (като Джанго, разбира се) и получавате завършената картинка на Аризона от 1882 – място, където има само един начин да оцелееш, но пък милиони начини да умреш.