Надзирателят от затвора, хванат с хероин - под домашен арест

Крими

26-06-2014, 16:01

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Надзирател от затвора продава наркотици пред хипермаркет във Варна

Вторият задържан е пуснат под парична гаранция от 1000 лева

Варненският окръжен съд наложи мярка "домашен арест" на надзирателя от затвора във Варна Николай Ян. Той бе задържан снощи с близо 5 грама хероин, предназначени за продажба, на паркинг пред хипермаркет на територията на Трето районно. Разследването спрямо държавния служител е започнало преди специализираната полицейска акция. Органите на реда са знаели времето и мястото на придобиването на дрогата и задържали служителя на затвора, заедно с още едно лице, спрямо което прокуратурата е определила парична гаранция в размер на 1000 лева. Разследващите вече разполагат с показанията на затворници, според които надзирателят редовно е придобивал дрога за тях и организирал продажбата в затвора.

Варненският окръжен съд намери, че събраните макар и в началния етап на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Николай Ян. е съпричастен към престъплението, за което е разследван. Пласирането на наркотични вещества в затвора говори за тотално незачитане на правовия ред, което е недопустимо за държавен служител, записа съдът в своето определение. 47 годишният надзирател от 12 години е служител на Затвора, има чисто съдебно минало и бебе в новото си семейство. Втората по тежест мярка за процесуална принуда - "домашен арест" ще гарантира участието на обвиняемия в продължаващите следствени действия от една страна и от друга ще го лиши от възможността да оказва въздействие върху неразпитани все още лица, които изтърпяват наказанията си в затвора във Варна.

Определението, с което Варненският окръжен съд наложи мярката на надзирателя може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд Варна на 1 юли 2014 година от 10,00 часа.