Хотелиерите очакват трудно лято, потопът гони туристите

Туризъм

26-06-2014, 08:59

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Въпреки това не се очаква сезонът да се провали

Бедствието по северните курорти е довело до отказ на резервации, признават от икономическото министерство. Хотелиерите и на север, и на юг, пресмятат щетите от дъждовете и очакват трудно лято.

Факт са и първите анулирани резервации - от руски туристи.

От Института за анализи и оценки в туризма отчитат 60 % спад на популярните през последните години уикенд пътувания до морето - не само от българи, но и от съседни държави - Румъния, Сърбия, Македония, които се пренасочват към Турция и Гърция. Причината - лошото време и дъждовете. За това и ръст това лято няма да има, информира bTV.Засега няма откази при туристите от западните държави, които планират почивките си по-рано. Само тази седмица у нас се очакват 180 000 чужденци и 720 000 за целия месец юни.

Заради новините

Кадри от бедствието във Варна и Добрич обиколиха световните агенции. Както и историите на закъсали туристи по курортите на север. Според чиновници - преувеличени, което нямало как да не се отрази на летния бизнес."Разбира се, че туристите, които са си направили записвания по това време в тези курорти си задават въпроса дали да не се насочат другаде, да се запишат по-на юг, на друго място. Търсят варианти как да си анулират резервации, да си променят периода", коментира Анелия Генова от МИЕ.

В последния момент

Семейството на Снежанка също сменя резервацията в последния момент."Искахме надолу, но казаха, че там всичко е залято - Каваците, Созопол и за това избрахме Слънчев бряг, въпреки че тук е малко пренаселено", казва жената.Проблемът в Слънчев бряг, който поема и най-много туристи, е че няма дъждовна канализация, а помпените станции са малки. Строени са преди половин век за десет пъти по-малко туристи. Поройните дъждове водят до наводнения със специфичен мирис.

Всеки се спасява както може

При дъжд водата бликва обратно и всеки се спасява поединично."Монтирам помпата в тази шахта и всичката обратна вода я изхвърлям на улицата... За сметка на това всички хора, които са по улицата, ще се наслаждават на летните аромати", признава хотелиера Христо Чапкънов.

В Свети Влас се укрепват с торби с пясък, но без туристи.

"Тази година е по-слаб сезонът, имахме много резервации от украинци, обаче ги отказват", признава хотелиерът Лилия Айвазова.По-философски са настроени британците. Снимки на туристи от Острова, превърнали дъжда в необичайно забавление, са хит в интернет.Според специалистите в бранша, форсмажорни обстоятелства като пороя, който ни заля, се приемат с по-голямо снизхождение от летовниците и нямат отражение в дългосрочен план. До края на сезона по летните курорти очакваме 2.5 милиона чужди туристи.