Героят от "Горна Студена" спасявал ромите, докато близките му го мислели за мъртъв

Varnautre.bg успя да открие спасителя от ул. "Горна Студена", който разказа какво се е случило в трагичната нощ

"Ангелът", както ромите нарекоха неизвестния мъж, който ги спасявал в нощта на потопа в "Аспарухово", е българинът Ганчо Ганчев. Той живее на горната улица "Ясен", в една от малкото останали български къщи в махалата. 

От петък насам в махалата се чудят кой е непознатият мъж, който се притекъл на помощ на бедстващите, докато тоновете вода заливали улиците. Един на друг си разказваха, че мъжът бил млад българин и били чули, че живее наблизо, но така и не успели да го открият, за да му благодарят. Varnautre.bg успя да открие спасителя от ул. "Горна Студена", който разказа какво се е случило в трагичната нощ.

Спасителят Ганчо Ганчев и малката му дъщеря пред дома им на ул. "Ясен"

"Бях тръгнал да прибирам с колата голямата си дъщеря от спирката. Спусках се надолу по улицата и тъкмо бях стигнал до номер 68 на "Горна Студена", когато видях, че идва голямата вода. Слязох от колата, преди вълната да я отнесе", разказа 40-годишният Ганчо. 

След автомобила калната водна стихия отнесла и самия Ганчо. Влачила го над 150 метра. "Блъсках се в коли, дървета, парчета от къщите", спомня си ужаса оцелелият мъж. Някак обаче успял да се хване за една от оградите, а оттам се издърпал на плочата на къща по "Горна Студена", малко преди пресечната й точка с ул. "Яш".

"Като успях да се изкатеря, си мислех да се върна назад по покривите, за да ходя да си търся детето, което после се оказа, че е било блокирано в автобус на спирката. Водата обаче продължи да приижда и видях, че няма да стане", разказва Ганчо. 

Междувременно две деца, също качени на високо се развикали за помощ. "Едното ми показа, че в приземния етаж има две жени, които не могат да се измъкнат от водата. Започнах да ги дърпам от горе. Много трудно беше. Едната жена, по-възрастната, беше много паникьосана. Отказа се да се бори, а и по-едра беше, и аз не знам как успях да я издърпам на плочата. Другата беше по-млада, издърпах и нея", продължава разказа си Ганчо. 

На плочата Ганчо, двете деца и спасените жени престояват близо час и половина. "Телефоните не работеха, нямаше как да се обадя на близките си", допълва героят от ул. "Горна Студена". 

Когато голямата вълна преминала, Ганчо най-после успял да слезе от плочата. Преди това свалил и уплашените деца оттам, като ги подавал на майките им. 

"Като слязох от плочата, потърсих телефон от хората наоколо, но никой нямаше обхват", спомня си Ганчо. Като видял, че няма как да се свърже с дъщеря си, отишъл да я търси в блокирания автобус. 

"Едва като се прибра, разбрахме, че е жив. Допреди това си мислехме най-страшното", разказа 

приятелка на семейството на Ганчо. "По чудо оцелях, Господ ме опази жив", допълва пък самият Ганчев. Въпреки че водата го е влачила над 150 метра, спасителят се разминава само с ожулвания, натъртвания и порязвания. "Помня, че водата ме блъскаше в една червена кола. После го видях в един от клиповете, които пускат в интернет. Уловен е точно този момент, познах се по фланелката", обясни Ганчо. 

Колата на спасителя е една от тежко пострадалите. Тя е една от тези, които водната стихия струпа като детски играчки една върху друга по ул. "Горна студена". "За нищо не става, но поне сме живи и здрави", каза още Ганчев. 

Колата на Ганчо е една от струпаните  от голямата вълна по ул. "Горна Студена"