Държавният резерв се оказа неподготвен за наводненията

Новините

25-06-2014, 06:33

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не е ли абсурдно данъкоплатците да поддържат резерва, а когато се случи бедствие, той да не им служи?

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", която по закон би трябвало да помага на населението при извънредни ситуации, бедствия и аварии, се оказа неподготвена за трагедията във Варна и Добрич. Според правителствени източници в базите на агенцията няма лопати и ботуши, от които доброволците имаха най-належаща нужда при разчистването. "Агенцията не поддържа такава номенклатура", коментира източникът. 

Това обаче не обяснява защо вече пети ден не се разблокират запасите от вода, дезинфекциращи препарати, работни ръкавици, чували, четки и пособия за почистване, поцинковани и пластмасови кофи. Вчера във Варна обявиха, че им свършва питейната вода. Заради високите температури има вече опасност от зарази. 

Във вторник "Сега" изпрати запитване към председателя на агенцията по тези въпроси. То обаче ще се наложи да мине по Закона за достъп до обществена информация. За целта има специално създадена комисия, която да се произнася по постъпилите искания. "Не мога да ви кажа кога ще ви отговорим", беше краткият отговор на служител на агенцията, който получи въпросите ни. Друг негов колега, който не се представи, пък каза, че ако някой от колегите се "смили", може и бързо да се получат отговорите. По закона държавната агенция трябва да отговори до 14 дни, но има право да поиска още 10 дни удължаване на срока.

Вчера от военното министерство съобщиха, че общо 149 военни помагат за възстановяването на кв. "Аспарухово". Това обаче е крайно недостатъчно, тъй като и в Добрич имат нужда от помощ. Войската разполага с 94 модулни формирования за оказване на помощ на населението за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, пише в сайта на МО. Те са оборудвани с техника и за преодоляване на последствията от наводнения. 
Какво попитахме
1. Защо запаси от държавния резерв - минерална вода, храна, инструменти, кофи, ботуши, лекарства и др. - не бяха отблокирани спешно, за да се подпомогне преодоляването на последиците от наводненията във Варна, Добрич, Велико Търново, Дряново?
2. Има ли експресна процедура, която позволява отпускането им, без да се събира правителството по този въпрос? От чие точно решение зависи това да се случи?
3. Въпросът за отпускане на най-необходимото изобщо повдиган ли е през изминалите 4 дни?
4. Мълчанието по темата означава ли, че има липси на вода, инструменти, кофи, ботуши и лекарства в резерва?
5. Не е ли абсурдно данъкоплатците да поддържат резерва, а когато се случи бедствие, той да не им служи?