Станишев се отметна, отива в Брюксел

Новините

25-06-2014, 06:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Засега не се предвижда червен конгрес за смяна на ръководството

След многократни заявки, че няма да става евродепутат, председателят на БСП Сергей Станишев все пак се отказа от мястото си в родния парламент и избра да замине за Брюксел. Мотивът - като лидер на европейските социалисти трябвало да поеме отговорността и да участва в разговорите между ПЕС и ЕНП за формиране на нова управляваща коалиция в Европа.

На "Позитано" 20 не скриха изненадата си от решението му, но обясниха, че с него ще започне промяна в партията.
Макар че Станишев обяви, че остава на лидерския пост в БСП, част от ангажиментите му у нас ще бъдат прехвърлени на членове на Изпълнителното бюро. Засега не се предвижда червен конгрес за смяна на ръководството преди евентуалните предсрочни парламентарни избори.
В същото време на "Позитано" 20 не изключват възможността за широка коалиция, в която да участва и ГЕРБ. "Такава коалиция е малко възможна в този парламент. Вероятността е по-голяма след избори", коментира пред "Труд" източник от ръководството на левицата вчера. Преговорите между партиите трябва да започнат в петък (виж по-долу).
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обяви, че партията му няма да влиза в широка коалиция. На депутатите му са разпратени съобщения да не коментират решението на Станишев, научи "Труд".
Според слухове обаче оттеглянето на Станишев може да отпуши пътя за коалиция между ГЕРБ и БСП. Сред социалистите вече върви наддаване кой ще е следващият лидер на партията - в надпреварата са Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев и Кристиан Вигенин. Ако има нов председател, той ще бъде избран най-рано след вота.
"Не можеш да правиш избори от Брюксел", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него наследникът му на "Позитано" 20 просто абдикира.
Самият Станишев обаче обяви, че няма да предаде БСП. Той не каза докога ще бъде евродепутат, но заяви, че няма амбиции да става еврокомисар.
За шеф на парламентарната група на левицата ще бъде избран Атанас Мерджанов.