Спряха договори за модернизация по "Конкурентоспособност"

Новините

23-06-2014, 16:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Контрактите на 142 компании за проекти за 97 млн. лв. няма да бъдат подписани

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по ОП "Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Цялата процедура е отменена заради множество сигнали от страна на бизнеса и консултанти по европроекти за корупция. Това съобщи Ели Милушева, директор на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство, цитирана от dnes.bg.

Контракти е трябвало да бъдат сключени със 142 одобрени компании, спечелили проекти за ново оборудване за 97 млн. лв. Сега средствата ще бъдат пренасочени основно към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации.

Блокирането на процедурата е в резултат на открити нарушения и натрупване на грешки.

Това е 14-та поред процедура за технологична модернизация. За управляващия орган е било голямо предизвикателство да я открие при ограничения ресурс в края на периода, коментира Милушева и посочи, че това е най-желаната от бизнеса процедура, което се доказва и от получените 1 200 проекта за над 730 млн. лв. "Знаехме, че парите ще стигнат максимум за 150 проекта", каза Милушева.

"Оттук започнаха проблемите. Засилената конкуренция между фирмите изкриви процеса. Толкова силна конкуренция в една процедура създава напрежение и насърчава корупцията", допълни тя.

След класирането на фирмите в управляващия орган са постъпили безпрецедентно количество жалби, които продължават да постъпват и вече надхвърлят 100 броя. Разпоредена е проверка и са открити нарушения при процедурата.

Заради реален риск за финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на новата програма след 2014 година, класирането за технологична модернизация е отменено.

Милушева коментира, че вината в случая трябва да бъде споделена между Управляващия орган на програмата, бизнеса и консултантите.

Ето и част от откритите нарушения: неравно третиране на кандидатите, добавяне на нови критерии, оценителната комисия е взела решения, без да ги съгласува с ръководителя на Управляващия орган, имало е нерегламентирана комуникация между членове на комисията и фирми с проекти."Защо? За да се разбират нещо. И аз не знам", допълни Милушева.

"Не приемам след процедура фирми да се оплакват, че са им искани пари или че някой е дал подкуп. Защо фирмите не подават сигнали по време на оценката, че са изнудвани и не посочват имена", попита още тя.

Вследствие на проверката засега няма освободени служители, но наказани със сигурност ще има, допълни Милушева. Тя обаче отказа да посочи колко служители са допуснали нарушения.

Очаква се през есента по новата програма "Иновации и конкурентоспособност" отново да бъде отворен прием за технологична модернизация, но при по-ясни правила. Тогава фирмите ще кандидатстват за поне 350 млн. лв., обеща Милушева.

Брюксел очаква доклад от България по случая.