Варна с контакт за електромобили

Мисия Варна

18-06-2014, 13:26

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дамбата в Балчик светна с LED лапми

Две коли на денонощие при слънчев ден ще зарежда соларна станция

Изграждане на соларна зарядна станция върху общински терен с големината на две паркоместа, предложи частната фирма "3К" АД на местната власт във Варна. Предложението бе внесено в комисията по опазване на околната среда. Според него, зарядната станция може да бъде конфигурирана в два варианта: Свързана с електрическата мрежа или да съществува и работи автономно, чрез собствен фотоволтаичен генератор.

Инвеститорите са готови за гъвкавост при управлението на станцията. Тя можела да се менажира, както от собственика й, така и от доставчика на съоръжението.  Акционерното дружество можело да реализира със собствени средства станцията, но не без съдействието на общината. Соларният "контакт" се характеризира с бърз монтаж и добър външен изглед. "Той може да бъде добро начало за стимулиране на развитието на индивидуалния градски транспорт", коментираха вносителите на предложението.

Според техните изчисления, станцията ще може да зарежда по две коли на денонощие при слънчево време. Инвеститорите обаче нямат данни, колко души има във Варна и региона с електромобили или други превозни средства на ток (инвалидни колички и мотопеди).

Според стратегията за устойчиво енергийно развитие на община Варна 2012г. -2020г., която предвижда създаване на условия за алтернативни начини на придвижване и нова култура на градската мобилност до 2020 година във Варна трябва да има поне 2-3 хиляди електромобила, твърдят инвеститорите. Имайки предвид този факт и липсата на инфраструктура в региона, която да обслужва този вид возила, акционерното дружество е изготвило направеното предложение. След като се запознаха с него, съветниците от комисията го изпратиха на администрацията за становище.