Борисов се ядоса, видя реваншизъм в Закона за МВР

Новините

18-06-2014, 12:16

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Лидерът на ГЕРБ обеща война на Станишев, Местан и Сидеров

С 97 гласа „против” и 17 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от дневния ред  да отпадне разглеждането на ветото на президента на Закона за МВР. То бе подкрепено едва от 81 народни представители, предаде Bulgariautre.bg.

На БСП, ДПС и "Атака" вяра не може да се има, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, след отхвърлянето. Той скъса лист с текста от постигнатото вчера съгласие на заседанието на КСНС.

"От тук нататък война. Щом искат така, така ще бъде. Те не заслужават толерантност. Реваншизъм до дупка сега", каза Борисов. „Ще се борим до тогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ с предложенията. Те се подиграха с мен".

„Сега, с приемането на Закона за МВР, първо, нямат 160 млн. разписани в бюджета. Те ги нямат парите, те ще влязат от следващата година. Това означава без конкурс да назначат всичко на едно провалено министерство, на което вчера Сидеров го каза и на КСНС – депутатите на „Атака” и депутатите на БСП оспорват купуването на гласове, изборите оспорват. Тези хора искат сега без конкурс да назначат всичко”, допълни той и припомни случая със Сметната палата.

Борисов каза, че вече не вярва на Станишев, Местан и Сидеров. „Чета  това, което са написалиредактираха. Това не го е писал президентът, те го писаха в неговия кабинет. Аз не съм направил нито едно предложение, включително има казах, която дата кажете, приемам”, каза още Бойко Борисов.

„За съжаление, не виждам Местан, Станишев, Волен Сидеров. За радост, Мишо Миков е тук. Вчера в присъствието на председателя на Народното събрание четиримата лидери на парламентарно представени партии твърдо, единодушно, без никакви забележки или уговорки се разбрахме за постигане на съгласие за плавен преход. Във втора точка на това, за което сме си стиснали ръцете, сме записали определяне на парламентарни приоритетни задачи. Разбрахме се за вторник в парламента да определим 10-15 закона. Според мен, Законът за МВР, който финансово не е обезпечен, който означава, че ще се назначава без конкурс, е реваншизъм и не е в тона на приетото изречение за плавен преход към политическа стабилност и съгласие. Разбрахме се за изпълнителната власт, кабинетът да не подписва нищо важно. Предлагам Законът за МВР да остане след вторник, когато се договорим или не се договорим. Той е много важен, да бъде гледан тогава", каза по-рано Борисов от парламентарната трибуна.

Заместник-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов заяви: „Приемам, че е факт, че са водени такива разговори. В отговор на повдигнатите от вас въпроси разбрахте ли се да вкарвате промени в Наказателния кодекс, които днес депутати от вашата група предложиха? В тези промени от страна на ГЕРБ и ДПС има текстове за странни промени в института на давността за престъпления, извършени по политически причини. Приканвам - ако се претендира да се обсъждат въпроси, които имат значение днес, това да бъде направено, но след като беше прието разглеждане на тези промени, да се оттеглят всякакви претенции".

Бойко Борисов репликира, като заяви: „Резонно е това, което казвате. След като е важно за вас, аз съм човек ,който може да застане на другата страна и да прецени кое е важно и кое не. Тъй като вчера съм си стиснал ръката със Сидеров, Местан и Станишев, за да стигнем нормално до избори, бих призовал нашите депутати от ГЕРБ да оттеглят тази точка, във вторник да приемем дневния ред. Склонни сме да го направим, защото това е важно за толерантността в тази зала".