Варненски младежи печелят европари от проекти

Мисия Варна

18-06-2014, 09:58

Снимка:

live.varna

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Експерти от ОИЦ-Варна предоставиха възможност за финансиране на младежки инициативи, стажове, обучения, младежка заетост и предприемачество

Проектът на младата варненка - единадесетокласничката Михаела Тодорова от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски" -  "Заедно да украсим вашето пространство", спечели първо място в регионалната част на конкурса "Да създаваме заедно европейски проекти". Той е реализиран от Националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на възможностите за европейско финансиране в България. Проектът предвижда създаването на социално предприятие, което да осигури обучение и почасова заетост на безработни и нискоквалифицирани млади майки, чиито деца не са приети в ясла. Потенциален бенефициент на европейско финансиране е сдружението "Щастливи майки-щастливи деца", осигурено чрез новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г.

Втора награда получи студентът по маркетинг от Икономическия университет – Варна Александър Атанасов, представил идея  за туристическа атракция с цел насърчаване на туризма в региона. Проектът предвижда осигуряване на финансиране чрез оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. На трето място е отличен друг бъдещ икономист - Павел Илиев, студент по „Бизнес икономика“ в Икономическия университет. Разработеното от него проектно предложение също е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и предвижда обучения за повишаване на професионалната квалификация на заетите в мебелно предприятие.

Проектът-победител от Варненска област ще представи региона в националния кръг на конкурса. След награждаването експерти на ОИЦ-Варна представиха възможностите за финансиране на младежки инициативи, стажове, обучения, младежка заетост и предприемачество през новия програмен период 2014-2020г., както и вече реализирани проекти през досегашния програмен период 2007-2013г.