"Св. Марина" отбеляза 5 години от първата бъбречна трансплантация

14 човека са получили животоспасяващите трансплантации, 20 са в момента пациентите в диспансера

Преди 5 години, на 22 юни, в УМБАЛ "Св. Марина" беше извършена първата бъбречна трансплантация (БТ) от жив донор. Това очаквано медицинско събитие стана възможно след продължителни и целенасочени усилия на колектива на Клиниката по нефрология, остра и перитонеална диализа, с дейност трансплантация и афереза. В трансплантационния екип бяха включени лекари и сестри от Клиниката по анестезиология и реанимация, а оператори бяха лекари – уролози. Предварителната подготовка на двойките донор – реципиент се извършваха по протокол на болницата Инзелшпитал, гр. Берн, Швейцария. С течение на времето броят на БТ-пациенти нарастна на 14, а в Диспансера по БТ, разкрит към клиниката, днес фигурират общо 20 души, получили бъбрек в страната или чужбина.

Клиниката по нефрология, остра и перитонеална диализа с дейност трансплантация и афереза е единственото специализирано звено в региона, в който цикълът на диагностика и лечение на бъбречните заболявания е напълно затворен. В нея се провеждат разнообразни изследвания за уточняване в детайли нефрологичната диагноза и се провежда лечение както с медикаменти, така и с методи за извънтелесно очистване на кръвта – перитонеална диализа, хемодиализа, хемодиафилтрация, плазмафереза (извличане на плазма от кръвта), карбохемоперфузия (очистване на кръвта с помощта на специален филтър).

БТ е последното звено от терапевтичните усилия за „връщане“ в активния личен и социален живот на болни с краен стадий на бъбречно заболяване.

Началото бе сложено преди пет години. Те не са много, но всяко дело започва с една първа крачка. Тя е направена в УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД – гр. Варна.

С чувство на човешка благодарност и уважение към донорите, в Клиниката е поставено специално пано „Дърво на живота“. На неговите клонки са отбелязани инициалите на хората, дали своя орган в името на доброто. Така „Дървото“ от паното прехвърля своята свежа сила върху болните, които очакват нов живот с присаден бъбрек.