Мeдицинският университет обучава първите спецекипи по антитероризъм

Животът

16-06-2014, 17:18

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Предвижда се в близко бъдеще включването на комплексни теми по антитероризъм в учебните програми на МУ-Варна с акцент върху медицинските аспекти

Първите у нас спецекипи по конвенционален и неконвенционален антитероризъм и по медицинските аспекти на антитероризма ще бъдат обучени в рамките на Международен работен семинар. Той е организиран от Медицинския университет във Варна съвместно с Посолството на Израел в България и бе открит днес от ректора проф. д-р Красимир Иванов и посланика на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз. Лектори и консултанти на уникалното по рода си събитие са 7 водещи специалисти от Израел, сред които директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия, Израел – Боаз Ганор, и заместник-директорът на института – Ейтан Азани. Сред лекторите са и петима ръководители на медицинските антитерористични звена в университетските болници "Хадасса" в Йерусалим и "Рамбам" в Хайфа.

"Изключително важно е обучението по антитероризъм да започне възможно най-рано, още в училищата, а след това и в университетите, както планираме в най-скоро време да направим ние. Но по-важното е, че за да има успех тази инициатива, тя трябва да обхване абсолютно всички институции в страната", заяви по време на пресконференцията проф. Иванов. "Инициативата, която започваме днес с този семинар, се посреща с одобрение и подкрепа от институциите и държавните органи, което е ясен знак, че вече има ясно осъзната необходимост от такъв тип обучение."

Предвижда се в близко бъдеще включването на комплексни теми по антитероризъм в учебните програми на МУ-Варна с акцент върху медицинските аспекти. Това ще допринесе за разширяване на образователния продукт, предлаган от варненското висше училище, както в предклиничното обучение, така и в продължаващата следдипломна подготовка.

Посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз изказа увереност, че подобна инициатива ще бъде важна крачка към бъдещата сигурност на страната ни.

Директорът на Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия, Израел, Боаз Ганор също застана зад позицията, че най-добрите и адекватни акции, противодействащи на тероризма, могат да се случат само ако има добро взаимодействие между институциите и бизнеса не само на национално, но и на международно ниво.

По време на четиридневния работен семинар (16-19 юни) ще бъдат подготвени екипите, съставени от експерти от различни институции и медицински специалисти, които ще могат да провеждат краткосрочни обучения по антитероризъм в цялата страна. Обучените спецекипи ще бъдат в състояние да осигуряват адекватна координация, колаборация и взаимодействие между отделните звена и институции в страната, имащи пряко отношение към все по-актуалния напоследък проблем и зачестилите в глобален план терористични заплахи.

В рамките на семинара са планирани научни и практически сесии с обзорни лекции по тематиката, демонстративни видео материали, тренировъчни модули, квалификационна подготовка и кръгли маси. В края на събитието ще бъдат връчени сертификати за участие и сертификати за квалификация.