Станишев сложи кафето за Бойко

Новините

16-06-2014, 10:25

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението за коалиция тип "Беров" обаче е "сън в лятна нощ"

Неочаквано след Местан и Станишев запя песничката: "А ние двамата с Боби пием кафе, направи анализ на ситуацията социологът Живко Георгиев пред "Стандарт". Навръх годишнината от протеста лидерът на БСП заяви,че е готов да зарови томахавката на войната и да подаде ръка на заклетия си враг. Повод за историческата мирна инициатива даде интервю на Бойко Борисов пред столичен вестник, където той заявява: "Една държава, в която БСП и ДПС управляват, е разделена. Една държава, в която само ГЕРБ управлява, също ще е разделена". Борисов призовава да не се извършва покушение срещу толерантността и думата "коалиция" повече да не се заклеймява като мръсна.

"Това показва държавническо мислене", побърза да го поласкае Станишев. Червеният председател подчерта, че гражданите са уморени от политическата конфронтация и е необходим диалог.

Изненадващата хвалба от "Позитано" 20 идва броени дни, след като на инфарктния пленум соцлидерът отново изреди злодействата на ГЕРБ - "демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволната наглост и правенето на политика с неполитически средства, страха, полицейщината, газенето на бизнеса, арогантността и безразличието към хората, стотиците хиляди прекършени съдби, унищоженото достойнство на милиони". Тази тирада не попречи на Станишев в събота да проводи хабер на Бойко, съдържащ открити намеци за коалиция. В личното си послание председателят на БСП изтъква, че са възможни два изхода от тежката криза - нови избори или разговори в рамките на този парламент. Станишев е готов да преговаря и по двата, както за намиране на съгласие сред основните политически сили около няколко приоритета: подобряването на икономиката, реформи в здравеопазването и образованието, повишаване на качеството на публичните услуги, национална позиция в подкрепа на "Южен поток".

БСП се намира в преломен етап, след като ненадейно коалиционният им партньор Лютви Местан съобщи, че гилотината пада над кабинета и даде правото на соцлидера единствено да насрочи екзекуцията.

Отношенията между орташките партии охладняват със скоростта на светлината и в официални документи на БСП се появиха призиви от типа: "Никога повече с ДПС!". Така след загубата на евроизборите и преди неизбежната оставка на правителството Станишев се озова с отворени фронтове от всички страни и в самотно съдружие с "Атака", от която вече почти нищо не зависи. Освен че традиционно воюва с десницата, червената партия си спечели неприятели и сред шумна част от гражданското общество покрай ДАНСwithme#, да не говорим за често излишните заяждания с президента Плевнелиев. Кризата провокира и отцепването на проекта АБВ на Георги Първанов, който при дебюта си на евровота "изяде" 4% от червения електорат. В кръгова отбрана, напусната от собствените си избиратели и падаща от власт, БСП няма друг изход освен да се опитва да управлява щетите и да се опитва да предотврати наближаващия крах.

Зад топлите комплименти на Станишев към Борисов стои експресно предложение за танц - коалиционен кабинет на БСП и ГЕРБ още в този парламент. На пръв поглед шокиращата идея има и привлекателни страни.

"Бойко и Сергей да си подадат ръка, за да може хората да заживеят по-добре и да върнат усмивките по лицата на изстрадалите", заяви първопроходецът на идеята и ПР на червените Нидал Алгафари. Хипотетична широка коалиция с кабинет от сорта на "Беров" би могла да стабилизира работата на парламента и осигури солидна подкрепа за болезнените реформи. Съгласието, макар и временно, между най-голямата лява и дясна партии ще сложи край на конфронтацията в обществото. Колкото и да звучи примамливо, предложението за широка коалиция е "сън в лятна нощ".

Дори и Борисов да носеше душата на Майка Тереза и да беше готов да прости и забрави всичко лошо случило се между лидерите и партиите, а също и да целуне Станишев насред Орлов мост, обстоятелствата не го позволяват. От една година насам ГЕРБ води епична битка срещу тройната коалиция на БСП, ДПС и "Атака", всеки ден иска оставка и нови избори, описва в най-живописни краски "катастрофата", причинена от управлението на Орешарски. Ако сега Борисов си позволи да сглоби кабинет с идеологическия си противник, ще заприлича на примабалерина от Большой театър и определено ще шокира симпатизантите на ГЕРБ, да не говорим за надигащите глава десни и протестни сили.

Освен това вятърът е издул платната на Бойковата партия, която най-вероятно на извънредните избори ще увеличи още преднината си пред БСП, а пък желаещите коалиция почнаха да им се лепят отсега. Когато има възможност чрез нови избори силно да се преформатира Народното събрание, ГЕРБ да държи почти пълно мнозинство и да са налице приятелски настроени партии, няма никаква логика Борисов да се връзва на хазартни експерименти ала Беров.

Никой не може да е сигурен, че дуетът Станишев - Борисов ще зарадва народа, а няма да го вбеси още повече. И че подобно правителство на националното съгласие няма да изглежда като ляво-десен разбойнически набег над държавната трапеза. В стратегически план обаче повелята за широка дясно-лява коалиция би могла да дойде на дневен ред, и то не след дълго, при завъртяната в кризисна спирала българска политика. Дотогава обаче е нужно начело на големите партии да застанат политици с друга кройка, поставящи интересите на България над личното си его и персоналните вражди.

В изказването на Бойко Борисов, в което той признава, че нито БСП и ДПС могат да управляват държавата, защото тя ще бъде разделена, нито ГЕРБ могат да го сторят това самостоятелно, поради същата причина, има истина. Неговата констатация е правилна.

Ако зад нея стои и искрена убеденост, това също е добър знак. Най-малкото това е свидетелство за известно израстване и отрезняване.

В крайна сметка Бойко Борисов най-сетне е разбрал, че коалициите не са чак толкова страшно нещо. ГЕРБ винаги се е пазило и от предизборни, и от следизборни коалиции. Това беше така, докато те вярваха в своята сила и успех индивидуално да се справят със съответните управленски задачи.

Ако изказаното от Борисов мнение е стабилно, а не просто поредната хвърлена фраза, това означава, че в ГЕРБ сериозно се разглежда опцията за коалиционно управление в бъдеще. Не бих преписал тази позиция като еднозначна покана или готовност за съставянето на "голяма коалиция". Неговото изказване не изключва подобна възможност, но то също така остава отворено и за други възможно коалиционни формати при доминация на ГЕРБ.

ГЕРБ прави сериозна крачка към преодоляването на онази изолация, в която партията се оказа след своя мандат на управление, приключил през февруари миналата година. В момента поема курс на отваряне към всички посоки, включително и евентуално към една "голяма коалиция". Но каква коалиция ще избере Борисов зависи преди всичко от изборните резултати и условно казано от бъдещите оферти.

Не съм убеден, че в момента българското общество е узряло за една "голяма коалиция". Да, умора от политиката има, както и от съществуващото противопоставяне, но за съжаление в масовото съзнание словосъчетанието "голяма коалиция" остава мръсна дума. Ще бъдат необходими доста усилия за преодоляването на тази негативна конотация.