Лекарите с нови оръжия срещу рака

Животът

12-06-2014, 09:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Огромен интерес на форума предизвика приложената прицелна клетъчна имунотерапия при жени с напреднал рак на маточната шийка

Нови мощни терапии срещу рака, които значително увеличават живота на застигнатите от страшното заболяване и им осигуряват дни без болка и страдания, бяха представени на международния конгрес на Американската асоциация по клинична онкология. Той се проведе през миналата седмица в Чикаго, а за да научат последните постижения на медицината, в US града пристигнаха над 33 000 онколози от цял свят, включително и от България, информира в-к "Труд".

На форума бяха представени и рекорден брой постери - над 51 000. Това са научните обявления за успешно приложени онколечения при болни, на които досегашни терапии не са осигурявали желания ефект. А всяко едно от представените проучвания увеличава надеждата, че един ден медицината ще се справи и с това тежко заболяване.

На конгреса в Чикаго присъства и репортер на "Труд". За читателите на вестника водещи онколози от американски клиники, където са открити голяма част от новите лечения срещу рака, и представители на пациентски организации зад океана дадоха своите съвети към българите с тежката диагноза и техните близки.

Ново лечение срещу хронична миелоидна левкемия спира размножаването на раковите клетки до такава степен, че вече може да говорим за напълно приключване на терапията.

Ново лечение срещу рака на кръвта - т.нар. полицитемия вера, стопира развитието на заболяването, намалява някои от страничните ефекти от досега прилаганите терапии и предизвиква желания положителен отговор на организма. Просто казано - повлияват се пациенти, при които най-добрите известни терапии днес не дават резултат.

Нов медикамент срещу рак на гърдата в комбинация с друг увеличава повече от два пъти преживяемостта на пациентките, без в същото време да се наблюдава напредване на заболяването.

Химиотерапия в комбинация с ново лекарство позволява двойно повече жени с рак на гърдата да забременеят и да родят в сравнение с прилаганите известни лечения (този успех се установява при 15% от пациентките при отчитани 8 на сто днес). Към момента лекуваните пациентки са изложени на огромен риск да не могат да станат майки.

Спасение с клетъчна терапия и за жени с рак на маточната шийка, които са били обречени. Т.е. не е имало как медицината да им помогне.

Това са само част от добрите новини, които съобщиха водещи онколози на международен конгрес в Чикаго. Очаква се модерните лечения да бъдат достъпни за болните българи до 2-3 г. Възможно е някои от нашите пациенти да имат шанса да се подложат на тях и по-рано, ако бъдат включени в клинични проучвани в строго определени болници у нас.

Какво точно обаче представляват представените ултрамодерни терапии на US конгреса?

Най-голям напредък се наблюдава при лечението на хроничната миелоидна левкемия. Тя застигна и една от легендите на американския и световен баскетбол - Карим Абдул Джабар. През 2009 г. той разтърси феновете си с признанието, че страда от заболяването. Две години по-късно за щастие лечението даде резултат и спортистът сподели, че е спасен.

У нас със злокачествено заболяване на кръвта живеят около 350 българи, то е една от 4-те най-чести форми на левкемия при възрастни
Болестта се развива вследствие на аномалия на стволовите клетки в костния мозък, която се намира върху дефектен ген (т. нар. филаделфийска хромозома). Генът обаче е отговорен за производството на белтък, контролиращ продукцията на белите кръвни клетки.

Преди десетина години 50% от заболелите са преживявали едва до три години след поставянето на диагнозата. С представеното в Чикаго ново лечение се блокира клетъчен ензим, силно специфичен за раковите клетки. По този начин се стопира размножаването им до такава степен, че те почти изчезват от организма. След края на лечението няма да се налага пациентите да продължат да приемат каквато и да е терапия срещу рака.

"Много важно е, че описаното лечение не води до резистентност у заболелите за разлика от досега прилаганите терапии", посочи на конгреса в Чикаго проф. Андреас Хохаус, директор на университетския онкоцентър в Йена, Германия. А тъй като ензимът, в който се прицелва новият медикамент, се намира предимно в раковите клетки, лекарството е изключително безопасно, защото почти не засяга здравите клетки.

Наши специалисти припомниха, че в София се намира първият на Балканския полуостров апарат, с който в столичната болница по хематология се извършва високотехнологично проследяване на българите с хронична миелоидна левкемия. Апаратът отчита нивото на остатъчните левкемични клетки в човешкото тяло, което е задължително за овладяване на болестта и за добър ефект от борбата с нея.

За съжаление днес едно от злокачествените заболявания на кръвта - полицитемия вера, не е лечимо. Но в битката с него онколозите вече ще разчитат на по-мощни оръжия, които в същото време щадят пациента и намаляват страничните ефекти.
Болестта се открива у 1-3-ма души на всеки 100 хиляди от населението и се характеризира с прекалено много червени кръвни клетки. Аномалията се установява със стандартен кръвен тест. Заболяването издават лесна уморяемост, задъхване, прокървяване и запушване на кръвоносните съдове, увеличена слезка. По тази причина се стига до сърдечно-съдови усложнения и 40% от пациентите умират.

"Пациенти, лекувани с нов медикамент обаче, постигат много по-добри резултати - уголемената слезка намалява обема си, влошените нива на кръвния показател хематокрит се подобряват, има по-добър контрол на симптомите на заболяването в сравнение с настоящите терапии. Повлияват се и болни, при които досегашните лечения не са помагали", заяви проф. Сърдан Вертовшек, онколог от Клиниката за лечение на левкемия в Университета в Тексас, САЩ. Той се позова на проучване с 212 пациенти, продължило 80 седмици.

Ракът на гърдата е най-често срещаното туморно заболяване при жените и е водеща причина за смъртността сред тях.

У нас всяка година между 3600 и 3800 българки научават, че са със страшната диагноза. А всички заболели са 44 425. От тях около 20%, или 8450 жени са с напреднало заболяване. Това означава, че имат метастази в костите, в черния дроб, в друг органи или тумор, който е прораснал в съседни органи.

На конгреса в Чикаго бе представена нова таргетна (прицелна) терапия именно за жени с напреднал рак на гърдата с метастази.
С нея се въздейства на т. нар. mTOR инхибитор, който е хиперактивиран в много от раковите клетки и играе ролята на важен регулатор за деленето на туморните клетки, за нарастването на кръвоносните съдове и за клетъчния метаболизъм. По този начин в комбинация с друг медикамент новият продукт увеличава повече от два пъти преживяемостта на пациентките с напреднал рак на гърдата с метастази, и то без да се наблюдава прогресиране на заболяването. От началото на годината терапията помага и на болните българи, тя изцяло се покрива от здравната каса.
Лекарите подчертаха, че метастазите са причина за 90% от смъртните случаи заради рак на гърдата. Само 15% от жените с метастазирал тумор на млечната жлеза обаче ще бъдат живи през следващите 5 години, тъй като почти 100% от пациентките са резистентни към стандартните терапии, казаха още онколозите.

По-добри резултати се отчитат и при заболелите от недребноклетъчен рак на белия дроб. У нас с тази диагноза са над 8000 българи. "С последната открита терапия благоприятно се повлияват 58,5% от болните и се увеличава средната преживяемост от 6-8 месеца на 12", съобщи на форума доц. Донг Уан Ким от университетската болница в Сеул, Южна Корея. Той е координирал проучване сред 20 центъра в 11 държави, което е доказало добрите резултати при прилагането на ново лечение.

Огромен интерес на форума предизвика приложената прицелна клетъчна имунотерапия при жени с напреднал рак на маточната шийка.Става дума за 9 пациентки между 30 и 40 г., при които нито едно от известните лечения не помагало. И рано или късно щели да загинат. За тях нямало друг изход, освен да се подложат на нова персонализирана терапия. "При три от болните жени се постигна такъв ефект, който бих нарекъл доста окуражителен. Лечението даде резултат. А две от пациентките са в трайна ремисия", коментира пред "Труд" отговорникът за проучването д-р Кристиян Хинрич от Националния раков институт в Ню Йорк, САЩ.

Ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папилома вирус и за съжаление възможностите за лечение при вече напреднал стадий на заболяването са ограничени. А преживяването, което осигурява химиотерапия в комбинация с определени медикаменти, е между 13 и 17 месеца.

Затова американските учени заложили на нов метод, при който се вземат клетки от тумора на пациента, обработват се в лабораторни условия, връщат се в организма на болния и по този начин се предизвиква негов силен имунен отговор. Подобна терапия досега е прилагана при меланома, левкемия и сарком, но не и при напреднал рак на маточната шийка. А всеки ден у нас той убива по една българка. По заболеваемост от този вид тумор България се подрежда на първо място в Европа.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"