Меган, която си отряза гърдите като Анджелина Джоли, пред "Труд": Трябваха ми 2 месеца, за да се реша

Новините

12-06-2014, 06:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Нейният съвет към жените е да не пропускат профилактичните си прегледи

Меган Герин от Чикаго е само на 31 години. Но вече се е сблъскала с една от най-страшните новини в живота на жената - има генетична мутация, която носи риск от над 80% да развие рак на гърдата.

Младата жена е наследствено обременена - заболяването застига майка на 42 г., а баба - на 47 г. Затова Меган се подлага на операция за отстраняването на двете гърди - т. нар. двойна мастектомия. Само така избягва опасността от смъртоносното заболяване.

Същото стори и световноизвестната актриса Анджелина Джоли през миналото лято. Тогава тя взриви целия свят с признанието си, че заради доказан с генетичен тест риск от 87% от поява на карцином на млечните жлези, се е наложило да премахне гърдите си.

"Подложих се на изследването през м.г. Тогава бях на 30 г. Първо отидох при джипито и то ме посъветва да се консултирам със специалист по генетика. Знаете ли, много хора се страхуват дори само да си направят кръвния тест, тъй като, ако е положителен, той наистина преобръща живота им", разказа пред "Труд" Меган.

За обработката на теста трябвало да минат 10 работни дни. "И това бяха най-дългите дни в живота ми. Взех резултатите. Уви, бяха положителни...", спомни си младата жена. Нужни са цели два месеца, за да вземе решението за операцията.

"Знам, че в европейските страни семействата са много здраво свързани и близки. Но и при вас, и тук подобно решението може да се вземе само и единствено от потърпевшия...", каза още Меган. И допълни: "Ако не се бях подложила на операцията, на всеки 6 месеца трябваше да си правя преглед на гърдите и всеки път, докато чакам резултата, да стоя на нокти. И в крайна сметка някой ден ракът щеше да ме застигне. Нямаше да издържа подобно нещо, затова се оперирах."

Днес Меган се чувства спокойна. Работи в неправителствената организация "Светлорозово", която помага на жени, научили, че са застрашени от рак на гърдата.