Депутатите избраха членовете на Сметната палата

Новините

11-06-2014, 13:31

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Те ще бъдат с мандат от 7 години

Народните представители избраха състава на ръководството на Сметната палата след близо тричасов дебат, съобщава Vesti.bg. "За" гласуваха 111 народни представители, "против" 80, един "въздържал се“. Депутатите от "Атака“ не участваха в гласуването.

По този начин институцията ще бъде председателствана от Лидия Руменова, а останалите ѝ  членове ще бъдат в състав: Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев.

Мнозинството избра новия шеф на Сметната палата Лидия Руменова на 30 април тази година. Преди това депутатите приеха нов Закон за одитиращата институция. С тези промени ръководството на Сметната палата стана колективен орган, който се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание. Ръководството на Сметната палата ще бъде с мандат от 7 години.

Очаквано по време на дискусията от ГЕРБ се възпротивиха на попълването на състава на Сметната палата и призоваха кандидатите сами да се оттеглят. Позицията им бе подкрепена от депутата на БСП Георги Кадиев, който апелира към колегите си от левицата да не гласуват седемгодишния мандат на членовете на одитиращия орган в последния момент на кабинета "Орешарски“.

От БСП аргументираха позицията си с довода, че ако не бъде запълнен съставът на Сметната палата, провеждането на изборите остава под въпрос.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че управляващите са "концентрирали максимална власт в ръцете на членовете на Сметната палата, заменили са я с тяхната колективна анонимност и колективна безотговорност при вземане на решения, с липса на прозрачност, с възможност за вземане на решения под партиен натиск и за изпълнение на партийни поръчки“.

Същевременно Георги Кадиев призова колегите си да не подкрепят гласуването на членовете на Сметната полата. Той изтъкна, че във вторник на пленума на Националния съвет на партията е изказал ясно позицията си и счита, че не е добре за мандат от седем години на ръководството на една институция да се гласува в настоящия момент. "Не се гласуват 7-годишни мандати, когато след два дни очакваме оставка на правителството“, категоричен бе Кадиев от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента Михаил Миков посочи, че без състав на Сметната палата няма как да има избори. Според Миков дискусията е доказателство, че България е в дълбока институционална криза. Той подчерта, че Сметната палата има прекалено много функции по отношение на вота - да проверява, да контролира, да отчита средствата, разходвани за избори.