Годините за пенсия скачат от 2015 г.

Новините

11-06-2014, 06:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няма кой да проведе реформата, вдигат с 3 лева парите за старост

Политическата криза поставя под въпрос обещаната пенсионна реформа. През тази година се очакваше да се постигне широко съгласие за мерки, които да доведат до свиване на огромните дефицити в НОИ, без това да е единствено за сметка на увеличение на годините работа до пенсия. "Няма кой да проведе тази реформа, за целта е нужен работещ парламент", коментираха вчера социалните партньори след заседание на тристранката. Служебното правителство няма правомощия да решава подобни проблеми. Не е ясно кога ще се проведат изборите и дали следващите управляващи ще имат нагласа да продължат започната работа по темата. 
"Ако нищо друго не се предприеме до края на годината, ако не се промени Кодексът за социално осигуряване, от 2015 г. отново започва увеличаване на възрастта и стажа с по 4 месеца всяка година", обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Разпоредбата, въведена преди две години от ГЕРБ, все още съществува в кодекса, след като бе замразена през тази година. 
На практика работата по пенсионната реформа буксува още от края на м.г. Оттогава не са провеждани заседания на Експертния съвет към социалния министър в очакване да отминат евроизборите. Съветът бе сформиран да даде рецептата за необходимите промени. Сред лансираните от експертите предложения е обвързването на годините за пенсия с нарастването на продължителността на живота, както и вдигането на осигурителните вноски до нива, които да намалят дефицитите за покриване на пенсиите и другите обезщетения. Трябваше да се реши също как да се ограничи ранното пенсиониране в системите за сигурност и лесният достъп до инвалидни пенсии, признати за големите пробойни в пенсионно-осигурителната ни система.
Големият проблем е, че не е решен въпросът с пенсиите на работниците при първа и втора категория труд (вредни условия), коментираха социалните партньори. Според Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2015 г. техните пенсии трябва да започнат да се плащат от частните професионални пенсионни фондове, а не от НОИ. Все още няма текст в кодекса, който да разпорежда кой ще плаща тази част от пенсията, която съответства на осигуровките, правени преди създаването на тези фондове през 2001 г. "Частните дружества имат предложение как да се реши казусът, но няма на кого да го представят", алармираха от АИКБ. Пенсионни експерти пък предупредиха, че проблемът трябва да бъде решен до месец, за да има време пенсионните фондове да се подготвят.
С 2,7% да се вдигне социалната пенсия за старост от 1 юли, обсъди вчера тристранката. Така най-ниската в страната пенсия ще се увеличи с 3 лв. - от 110 на 113 лв.