Бяла е домакин на шести международен арт пленер

Варна Лайф

09-06-2014, 16:14

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

7 дни, в които виртуозите на четката ще творят пред очите на гостите и жителите на града

Започна шестият Международен арт пленер в Бяла. В него тази година ще вземат участници художници от Судан, Малайзия, Русия, Грузия, Литва, Турция, Молдова и България.

Пленерът ще продължи 7 дни, в които виртуозите на четката ще творят пред очите на гостите и жителите на града. Те ще пресъздадат на платно красивата природа и забележителности на Бяла, и ще популяризират Българското Черноморие на няколко континента.

Пленерът ще завърши на 15 юни с изложба. Всеки може да отнесе със себе си спомен от Бяла.

На площад "Европа" е изградена специална шатра, под която артистите ще творят всеки ден между 17 и 20 часа. Всеки може да стане свидетел на целият творчески процес при създаването на една картина.

Възможност да обменят опит с опитните художници ще имат учениците от "Арт клуба" при Професионалната гимназия по селско стопанство в града и кръжокът по приложни изкуства към НЧ "Пробуда 1928".

За първи път в Бяла две от ярките културни събития в календара на общината се засичат. Вече започна Националният симпозиум по дървопластика. В Бяла атмосферата е изключително артистична. За първи път жителите и гостите на града ще имат възможност едновременно да се докоснат до две изкуства.

Инициативата на Община Бяла да популяризира не само града, но и цялото българско Черноморие, чрез организиране на културни събития е реална предпоставка за привличане на туристи с интерес към изкуството.