Магазин във Варна разпродаде червила с олово

Животът

06-06-2014, 17:24

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Опасната козметика била открита в търговски обект на "Цар Освободител"

Магазин разпродаде китайски червила със съдържание на олово и кадмий, съобщава Регионалната здравна инспекция-Варна. След вземане на проби от козметични продукти, инспекторите от РЗИ са установили, че във веригата магазини "Шихо" се предлагат козметични продукти, които не отговарят на европейските стандарти и на  приложението "Списък на веществата, забранени в козметични продукти" към регламент 1223 на Европейския парламент от 2009 година.

Проби от опасните продукти са взети от единия от обектите, намиращ се на адрес "Цар Освободител" 24. Тестовете показали наличието на тежки метали в червила с марката "Baolishi" с произход Китай. В единия вид червило на марката е открито съдържание на олово от 10мг/кг, при норма изрично недопускаща наличието на метала, а в друг вид на същата марка, освен олово е открит и кадмий в същото съотношение. Вносителят на козметиката е без посочен адрес, а разпространителят е фирма "Тиен Я" ЕООД, с адресна регистрация блок в квартал "Надежда", София.

От РЗИ-Варна съобщават, че червилата от марката "Baolishi" са с изчерпана наличност в магазините на търговската верига във Варна. Инспекцията е изпратила писмо до столичната РЗИ за вземане на компетентни мерки по случая.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен