Съдът прати във Франция варненец, източвал банкови карти

Крими

06-06-2014, 14:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Франция поиска ареста на втори варненец

Нашенец точи в Африка милиони от банкови карти

При обиск на дома на обвиняемия във Варна, полицията иззела техника за кодиране на банкови карти, както и стотици "бели пластики"

Варненският апелативен съд потвърди решението за екстрадицията на Андон Донев във Франция, за да бъде разследван от компетентните власти за измама и подправяне на платежни инструменти, извършено в престъпна група. Миналата седмица Варненският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен прокурор в Нант, Франция спрямо 50-годишния българин.

Той е обвинен в измама, извършена в престъпно сдружаване, в притежаване на инструменти за подправка на банкови карти и в неправомерно теглена на парични средства от тях. В европейския документ се посочва, че Донев е бил първоначално задържан на 14 октомври 2011 година в град Жарни, заедно с друг българин Вал. Корнеев и то веднага след като са поставили скимиращо устройство на банкомат в местната Спестовна каса. Разследването установило и връзката на двамата ни сънародници с трети нашенец. Преди това, престъпната група действала по същата схема и на територията на град Хановер, Германия. Както германските, така и българските власти съдействали на френските служби за разкриване на престъпленията. През май тази година при обиск от жилището на Донев във Варна полицията иззела техника за кодиране на банкови карти, както и стотици "бели пластики".

Днес пред въззивната инстанция тримата адвокати на българина обжалваха решението за екстрадицията му заради това, че престъпната дейност била извършвана в Германия и в България, където спрямо Донев има висящо досъдебно производство за идентични престъпления, а Франция иска да го разследва и да го изправи на съд.

Варненският апелативен съд записа в своето решение, че в ЕЗА се съдържат данни за друго престъпление, извършено в Хановер, Германия и то е преди френските власти да предприемат действия по разследване на престъпната група. Съдът посочва, че, когато престъпленията са извършени в престъпно сдружаване и в различни държави, то ЕС е въвел редица нормативно обезпечени регламенти, отнасящи се към трансграничната подсъдност, към компетентността на държавите, към предаването на извършителите, статута на събираните доказателства и други.

В конкретния казус, ЕЗА, издадена от френските власти изяснява по безспорен начин престъпната дейност, мястото и периода на извършването й, и отговаря на всички възражения на защитата на Донев. Действително на територията на Република България спрямо Андон Донев в ОСлО София се води досъдебно производство, но за други престъпления, извършени в период, който не съвпада с престъпната дейност, разследвана във Франция.

И според Варненския апелативен съд, ЕЗА и искането за екстрадиция на Андон Донев отговарят на всички изисквания. За измама, и подправяне на платежни инструменти, извършени в организирана престъпна група френските закони предвиждат наказание затвор до 10 години. Властите във Франция са дали уверение пред българския съд, че след приключване на следствените действия там, нашенецът ще бъде върнат в родината, за да бъде разследван за престъпленията, извършени на наша територия. Решението на Апелативен съд Варна за предаването на Андон Донев на компетентните власти във Франция е окончателно.