Кабинетът ще казва колко от заплатата на длъжник не може да се отнема

Парите

06-06-2014, 06:22

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Съдилищата ще правят безплатно справки за адреси на ответниците

Кабинетът ще определя каква част от заплатата и пенсията не могат да се отнемат при събиране на дългове. Това ще се случи, ако парламентът одобри промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесени от депутати от ДПС, БСП и "Атака". В момента ГПК казва колко може да се удържа, когато събирането на дългове е насочено върху възнаграждение или пенсия, които са над минималната работна заплата. Така например, ако длъжникът получава до 300 лв. месечно, може да му се удържа 1/4 в случай, че няма деца, и една пета, ако е с деца, които издържа. Когато заплатата е от 300 до 600 лв., удръжките стават съответно 1/3 и 1/4. При възнаграждение от 600 до 1200 лв. - една втора част и една трета, а когато осъденият взема над 1200 лв., му се удържа горницата над 600 лв. или горницата над 800 лв., ако има деца.

Депутатите се мотивират, че в тази си част кодексът не е променян от 2008 г., а динамиката на заплати и пенсии е голяма и трябва да има възможност за по-гъвкава реакция. Затова и частта от заплатата, която не може да се пипа, трябва да се определя с акт на МС.

Депутатите лансират и идеите на Гражданската колегия на Върховния касационен съд за корекции в кодекса, които да улеснят хората. Така например се предлага съдилищата да правят служебно справките за адреси на ответници, което ще е безплатно и бързо. Сега отнема време, ходене по институции и струва 15 лв.