"Кола уби дете в Морската градина"

Без цензура

05-06-2014, 12:47

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мълчалив поход в памет на Паоло и във Варна в събота

Спокойно - заглавието е лъжа. Засега

Проблемът е обаче, че точно това заглавие може да цъфне в медиите, както стана с прегазеното дете в Стара Загора. Казусът не е много по-различен. Дори в нашия случай е много по-вероятно. В Стара Загора колите са обръщали на това място, а по алеите на Морската градина си карат съвсем необезпокоявани. Ама как щели да си стигат до имотите горките собственици? Имали гаражи, значи можело да си влизат до тях с автомобилите. Тя Морската градина не била парк след "Акациите".

От девет кладенеца вода ще извадят в желанието си да прегазят някой пешеходец. Но не са само те - ами  алеята покрай морето пред заведенията? Какво ще им стане на момчетата с джиповете, ако отидат до любимите си заведения пеша? Не се сещам в "бяла" държава да има улица, по която да се движат едновременно и коли, и пешеходци. А движението по улиците, пълната липса на колегиалност и дори нарочни демонстрации на "Вижте ме какъв мъж съм"? А паркирането по тротоарите (вместо 20-те лева глоба, предлагам на всеки паркирал на тротоар да му се даде една детска количка и да отиде от точка A до точка B)? А всекидневните съобщения, че някой бил прегазен на пешеходна пътека? Да - в Стара Загора тръгнаха да линчуват убиеца. Само че убийците са много повече и са сред нас. Направих аналогия с Морската градина, защото просто е абсурд на абсурдите, но тя е само пример.

Убиец е рокерът, който ми се разсвири, защото бях спрял на пешеходна пътека, за да мине "само" една жена. Убиец е и мацката, която ми показа среден пръст (не се шегувам), след като едва не се заби в багажника ми, защото бях спрял на "зебрата" след ДНФ в посока общината. Убийци са всички, които минават по моята улица със 100 км/ч. посред бял ден, докато там играят деца и не се знае кога някое ще изскочи на платното.Убийци са и полицаите, чиято първа цел трябва да е превантивната дейност, която не се изразява само в криене в храстите за превишена скорост. Убийци са и в съдебната система, но там наистина не ми се коментира, защото ми идват на ум само нецензурни изрази.

Аз се чудя как при толкова много убийци на пътя са толкова "малко" жертвите. Уличните кучета се научиха на правилата на движение и чакат на пешеходните пътеки, за да пресекат заедно с хората. Да, няма достатъчно места за паркиране - особено в центъра. Да - организацията на движението в цялата страна е безумна - там, където има възможност да се кара по-бързо са наслагани ограничения, а където трябва да се обезопаси нещо - не се прави. Да - пешеходците също често нарушават правилата. Колоездачите карат в Морската градина също толкова опасно, колкото и шофьорите за тях.

Моторджиите са пък едни от най-опасните на пътя - всеки зад волана знае защо. Да - няма велоалеи, подлезите често са в ужасно състояние, улиците са в дупки, на места липсва маркировка, боклукчийски казани се слагат кой, където свари. Но всичко това причина ли е само да се убиваме? И трябва ли заглавието в началото да го видим без уточнението, че е лъжа, за да се замислим всички!

Мога да пиша още много и да давам примери с т.нар. "бели" държави, но просто докато гледах поредния репортаж за детето в Стара Загора се сетих и за нашия "парк" и това ме провокира да напиша тези няколко реда.

Дали пък да не сложим светофари в Морската...